Mám diagnostikovanú astmu, chronickú obštrukciu pľúc, alergiu na psa, koňa a roztoče. Beriem rupafín a Seretide Diskus 500. Ráno mávam kašeľ, so škabaním v hrdle (na zvracanie) cez deň sa mi hocikedy zahlienia priedušky. Liečim sa rok, nefajčím 4 roky. Dá

Otázka

Mám diagnostikovanú astmu, chronickú obštrukciu pľúc, alergiu na psa, koňa a roztoče. Beriem rupafín a Seretide Diskus 500. Ráno mávam kašeľ, so škabaním v hrdle (na zvracanie) cez deň sa mi hocikedy zahlienia priedušky. Liečim sa rok, nefajčím 4 roky. Dá sa zlepšiť kvalita života, budem mať 40 rokov.

Odpoveď

Zvýšené zahlieňovanie a s tým súvisiaci ranný kašeľ je pravdepodobne skôr dôsledkom chronického zápalového procesu v prieduškách, ktorý sa vyvinul ako dôsledok fajčenia (chronická obštrukčná choroba pľúc). Neuvádzate, o aké štádiu CHOCHP sa u Vás jedná. Zlepšenie kvality života však pravdepodobne možné je a to dlhodobou a pravidelnou liečbou, dodržovaním úplného nefajčiarstva a prípadne každoročnými klimatickými pobytmi, buď vo vysokohorskom prostredí (kam je možné požiadať o kúpeľnú alebo sanatórnu liečbu) alebo v rámci dovolenky pri mori.