Uz asi pat rokov mam problem s celorocnou nadchou. Pred tromi rokmi som bola na alergologickom vysetreni, kde mi zistili reakciu na stafylokoky a vazomotoricku nadchu. Alergologicka mi povedala, ze s tou nadchou sa neda nic robit. Nemam alergiu ani na jed

Otázka

Uz asi pat rokov mam problem s celorocnou nadchou. Pred tromi rokmi som bola na alergologickom vysetreni, kde mi zistili reakciu na stafylokoky a vazomotoricku nadchu. Alergologicka mi povedala, ze s tou nadchou sa neda nic robit. Nemam alergiu ani na jedlo, rastliny, pel, ci zvierata. Krvny obraz mam v poriadku, imunitu tiez dobru. Lenze ta nadcha mi uz velmi zneprijemnuje zivot, naozaj sa s tym neda nieco robit? Neviem, ci to s tym suvisi, ale asi dva roky som mala atopicky ekzem, najprv som brala lieky a masticky, neskor som upravila stravu, odvtedy problemy nemam. Nebola to alergicka reakcia na jedlo, na vine bol metabolizmus. Momentalne ma trapi len ta nestastna nadcha.

Odpoveď

Chronická nádcha sa v podstate lieči veľmi podobne bez ohľadu, či alergia bola dokázaná alebo nie (to je tzv. vazomotorická nádcha). Používajú sa celkovo antihistaminiká a v prípade vazomotorickej nádchy bývajú účinné nosné kortikosteroidy. Pokiaľ vám alergológ neodporučil žiadnu liečbu, obráťte sa na lekára ORL, do ktorého kompetencie vlastne chronická nealergická nádcha patrí.