Mám 42 rokov, som alergička a mám astmu, ktorá je pod kontrolou. V januári t.r. som prekonala zápal priedušiek, bola som liečená antibiotikami, no odvtedy mám už tretíkrát nádchu s bolesťami hrdla. Keďže dlhší čas pokašliavam a dočítala som sa o pľúcnych

Otázka

Mám 42 rokov, som alergička a mám astmu, ktorá je pod kontrolou. V januári t.r. som prekonala zápal priedušiek, bola som liečená antibiotikami, no odvtedy mám už tretíkrát nádchu s bolesťami hrdla. Keďže dlhší čas pokašliavam a dočítala som sa o pľúcnych chlamýdiách, požiadala som lekárku o vyšetrenie. Mám výsledky, bola som u 2 lekárov, jeden tvrdí že nie sú dobré, lebo sú pozitívne, druhý, že to nič dôležité nie je. Prosím vás o radu, keďže ako pacient som teraz zmätená... Chlamýdie pn. IgG - pozitívne, chlamýdie pn. IgM - hran.hodnota. Ostatné chlamýdie sú negatívne. Trombocyty (PLT) - 442+(150 - 400), Eozinofily%(EOS) 7,3+ (0,5-5,0), Eozinofily# (EOS) 0,44+(0,06-0,29). Krv bola braná mesiac po využívaní antibiotík.

Odpoveď

Protilátky proti chlamýdiám sa nachádzajú v dvoch triedach. IgG protilátky signalizujú prekonanú infekciu ( hocikedy v minulosti), IgM protilátky nedávno prebehnutú alebo prebiehajúcu infekciu. Ak sú len mierne zvýšené alebo hraničné, treba odber zopakovať, aby sa objasnilo, či sú v štádiu stúpania alebo klesania. Odber sa opakuje v dlhšom časovom intervale, najskôr o mesiac.

Najčítanejšie články