Dobry den mam 6 rocneho syna a od narodenia trpi atopickym ekzemom. Vyskusali sme uz vela masticiek a stale nic. Chcela by som sa vas opitat ci moze ekzem nejako suvisiet s alergiou. S dychanim nema problemy v strave si davam pozor aby nejedol nic co by m

Otázka

Dobry den mam 6 rocneho syna a od narodenia trpi atopickym ekzemom. Vyskusali sme uz vela masticiek a stale nic. Chcela by som sa vas opitat ci moze ekzem nejako suvisiet s alergiou. S dychanim nema problemy v strave si davam pozor aby nejedol nic co by mu mohlo poskodit. Neviem co by mu mohlo sposobovat ten ekzem som z toho zufala neviem ako mu mozem este pomoct. Skuste mi poradit ako mam postupovat dalej a na koho sa mam obratit ked kozne masticky mu uz nepomahaju.

Odpoveď

Atopický ekzém patrí medzi alergické ochorenia, čiže nepochybne súvisí s celkovou dispozíciu organizmu k alergickým reakciám. Jeho pôvod i priebeh je však dosť zložitý a má veľmi individuálny priebeh, ktorý sa dá ovplyvniť len čiastočne. V každom prípade je však absolútne nutné, aby liečba prebiehala pod trvalou kontrolou odborníkov a to v spolupráci kožného lekára a alergológa. Od pacienta, resp. jeho rodiny si to však vyžaduje trpezlivosť a veľkú disciplínu a spoluprácu- len vtedy je nádej na úspech.