Pred rokom som po dlhodobých ťažkostiach z ranným dráždivím, kašlom navštívil pľucnu lekárku, spravila mi rentgen a spirometriu povedala že je to poriadku.Dodala aby som šiel ešte na imunologiu. Tam mi diagnostikovali astmu a alergiu na koňa, psa, a rozto

Otázka

Pred rokom som po dlhodobých ťažkostiach z ranným dráždivím, kašlom navštívil pľucnu lekárku, spravila mi rentgen a spirometriu povedala že je to poriadku.Dodala aby som šiel ešte na imunologiu. Tam mi diagnostikovali astmu a alergiu na koňa, psa, a roztoče. A tažkú obštrukciu pľúc, beriem Seretide 500, Rupafín. Myslím že mi veľmi nepomáha, ranné kašle zostali, pridružilo zahlienenie priedušiek počas dňa vykašliavam priesvitný hlien ráno hojne. Fajčil som 20 rokov, nefajčím 4. Mám 39 rokov. Prosím čo mám robiť? U pľucnej je to opakovane dobré. Kašlem pri fajčiaroch, pri námahe.

Odpoveď

Kašeľ s vykašliavaním a zvýšenou produkciou hlienu je zrejme u Vás dôsledkom fajčenia a prejavom chronického zápalového poškodenia priedušiek iného ako alergického pôvodu. Oba tieto prejavy sa môžu kombinovať, čo je zrejme Váš prípad. Rozhodujúce je nezačať znovu fajčiť, používať častejšie lieky znižujúce produkciu hlienov, resp. rozpúšťajúce hlieny hlavne s obsahom acetyl-cysteínu, ktoré dostať i voľne v lekárni, prípadne po porade s lekárom je možné ordinovať i domácu inhalačnú liečbu. S plynúcim časom od ukončenia fajčenia je pravdepodobné, že by sa vaše problémy mohli pri správnej liečbe a dobrej životospráve zmenšovať.