V našej rodine sa vyskytlo ochorenie- stevens johnsonov syndróm. Prosím Vás o pomoc a odpovede na moje otázky. Je toto ochorenie až tak závažné aby naň zomrel 38 ročný, dovtedy zdravý muž? V literatúre i na internete je toto ochorenie opísané veľmi struč

Otázka

V našej rodine sa vyskytlo ochorenie- stevens johnsonov syndróm. Prosím Vás o pomoc a odpovede na moje otázky. Je toto ochorenie až tak závažné aby naň zomrel 38 ročný, dovtedy zdravý muž? V literatúre i na internete je toto ochorenie opísané veľmi stručne a dosiaľ o ňom veľa neviem. Je to bežné ochorenie? Prípadne by som Vás chcela poprosiť o nejakú štatistiku výskytu tohto ochorenia vo svete.

Odpoveď

Stevensov-Johnsonov syndróm patrí medzi závažné hypersenzitívne reakcie (reakcie z precitlivelosti), kde 50% prípadov je vyvolaných predchádzajúcim použitím liekov -najčastejšie zo skupiny tzv. sulfonamidov, ďalej nesteroidných antireumatík- čo sú bežne používané protizápalové lieky a analegetiká (napr.Ibalgin) a liekmi používanými v prípade epilepsie. Ďalšími možnými vyvolávateľmi sú infekcie herpetickými vírusmi a tzv. mykoplazmami- čo sú relatívne bežné infekcie.
Kožné prejavy sú často sprevádzané poškodením slizníc a v najzávažnejších prípadoch aj poškodením vnútorných orgánov (pečene, sleziny a mozgu).Pri poškodení vnútorných orgánov je prognóza zlá; u 5% takto postihnutých jedincov dochádza k úmrtiu. Ochorenie nie je časté. Prečo u niektorých jedincov sa precitlivelosť na lieky alebo na bežnú infekciu prejaví týmto spôsobom, súvisí napr. so spôsobom metabolizmu ( odbúravania) príslušných liekov. Isté individuálne odchýlky v metabolizme lieku môžu za istých okolností viesť k nahromadeniu vysoko reaktívnych produktov, ktoré môžu potom spustiť zmienenú závažnú celkovú reakciu organizmu.