Mam 24 rokov a v minulosti (ešte pocas strednej skoly) mi zistili alergiu na roztoce na ktoru mi predpisovali lieky (sa mi zda ze to boli Claritine, alebo niečo take). Po asi roku liečby ma poslali na spirometriu kde mi bola zistene zaciatocne stadium bro

Otázka

Mam 24 rokov a v minulosti (ešte pocas strednej skoly) mi zistili alergiu na roztoce na ktoru mi predpisovali lieky (sa mi zda ze to boli Claritine, alebo niečo take). Po asi roku liečby ma poslali na spirometriu kde mi bola zistene zaciatocne stadium bronchialnej astmy.na alergologiu som už nechodil a zacal ma liečiť doktor ci mi robil spirometriu.najprv to boli nejake lieky (nepomahalo) potom mi zacali davat vdychovat nejaky plyn ci co to bolo a popri tom ma poslal na Patofiziologiu (neviem ci to je spravne) kde si zo mna spravili pokusneho kralika.davali mi vdychovat nejaky paprikovy roztok (od nizkej koncentracie po najvyssiu) a ratali kolkokrat zakaslem.Po tomto som najprv ustami vdychoval solny roztok aby sa mi tvoril hlien ktory potrebovali na testy ci co a tak aj z nosa. Ked som konecne po 5 hodinach odtial vypadol bol som stastny, ale najblisie 2-5 dni som kychal,smrkal dookola.Asi po 3 rokoch tohoto trapenia som povedal dost a prestal som navstevovat toho doktora lebo to nemalo ziaden ucinok. Asi po 2 mesiacoch som mal pokoj ako s nadchou tak s alergiou a tak som usudil ze ta liečba bola nič ine len POKUSY na mne. Vydrzalo to asi 3 roky. Od leta 2008 ma zacali zase trapit nadchy ktore trvaju tak 3-5 dni ( niekedy aj viacej) a lenco sa dam dohromady z jednej tak to zacne znova.Smrkanie,pocit plneho nosa,neustale steklenie ktore vedie k zachvatom kychania (tak 5-10 kychnuti za sebou).

Odpoveď

Alergické ochorenia majú prirodzene variabilný priebeh, to znamená že určité- rôzne dlhé -obdobie sú príznaky výrazné a môžu si vyžadovať liečbu, kým zase určité obdobie môže byť kľud. Týka sa to najmä chronickej alergickej nádchy, ktorá sa zrejme u vás teraz znovu aktivovala.
Pokiaľ ide o „pokusy na vás“ ,podľa vášho popisu išlo o vyšetrenia zamerané na aktivitu alergického ochorenia ( rozhodne to neboli žiadne pokusy). Keďže však momentálne máte skôr problémy s nádchou, bolo by teraz vhodné obrátiť sa znovu na alergológa, prípadne lekára ORL (ušno-nosno-krčného).