Chcela by som sa informovat ohladom mojho syna, ktory ma jeden rok. Asi pred 3 tyzdnami sa mu zacali vyhadzovat vyrazky najprv na nozickach a rucickach. Priebeh je: najprv je vyrazka zdurena bielozlta okolie je zapalene, postupom vyrazka zacervena este st

Otázka

Chcela by som sa informovat ohladom mojho syna, ktory ma jeden rok. Asi pred 3 tyzdnami sa mu zacali vyhadzovat vyrazky najprv na nozickach a rucickach. Priebeh je: najprv je vyrazka zdurena bielozlta okolie je zapalene, postupom vyrazka zacervena este stale je zdurena, potom sa to rozplynie do cerveneho flaku na pokozke a nakoniec je to malicka vyrazocka. Nasa pediatricka nam povedala, ze je to alergia na potraviny a dala nam kvapky fenistil 3x10 po dobu kym vyrazka neodoznie a dietu: UM, kasu, mrkava, ryza, banan. Ja osobne som mala podozrenie ze sa jedna o vajce, piskot alebo jablko. No postupom ako sme drzali dietu som vylucila aj banan. Vyrazky nam ale pretrvavaju - rano je pokozka niekedy aj uplne cista a potom sa tie stare vyrazky zacervenavaju - teda vystupuju. Skusila som zaradit aj trochu vyzivy ale to sme sa zas uplne vyhodili aj nove vyrazky. Ked drzime dietu tak sa mi zda ze nove nepribudaju len tie stare pocas dna reaguju. Medzi tym sme mali aj anginu - to som si uz aj myslela, ze mame mononukleozu. Moze to byt alebo je to uz len moja prehnana reakcia? Chcem sa opytat ci je to bezne ze taketo kozne reakcie na potraviny trvaju tak dlho alebo priblizne za ako dlho to odoznie? Mozu sa kvapky Fenistil uzivat aj dlhodobo popripade ich uzivanie nemoze nejako synovi ublizit?

Odpoveď

V prvom rade diagnózu alergie na potraviny nemožno stanoviť „ od oka“ .Aj keď vaša osobná skúsenosť je veľmi cenná a naozaj by ste si mali dokonca zapisovať, po ktorých potravinách sa kožné prejavy zhoršia. Ale celkom určite je nutné kožné a imuno-alergologické vyšetrenie, ktoré pomôžu spresniť dignózu a stanoviť prípadne exaktnejšie plán diéty. Fenistil kvapky je síce možné užívať aj dlhšiu dobu, ale rozhodne by to nemalo byť bez presnejšieho stanovenia diagnózy a vyšetrenia spomínanými odbornými lekármi.