Kupili sme si psika yorkshirskeho teriera vravi sa ze je vhodny aj pre alergikov. Ale ja som zacala po 5 tyzdnoch strasne kaslat. Som objednana ku alrgelogovi. Doteraz mi nebola zistena ziadna alergia. Kychanie, ani nic podobne nemama iba ten kasel. Je to

Otázka

Kupili sme si psika yorkshirskeho teriera vravi sa ze je vhodny aj pre alergikov. Ale ja som zacala po 5 tyzdnoch strasne kaslat. Som objednana ku alrgelogovi. Doteraz mi nebola zistena ziadna alergia. Kychanie, ani nic podobne nemama iba ten kasel. Je to suchy drazdnivy kasel sem tam s vykasliavanim. Chora som nebola. Skor mi ten kasel pripada ako alergicky lebo je to taky drazdivy. Moze to by so psika? Aj po 5 tyzdnoch? Kasel?

Odpoveď

Neviem o tom, že by niektoré druhy psov boli „vhodné pre alergikov“. Senzibilizácia (teda vznik precitlivelosti) na zvieracie alergény je možná a môže sa prejavovať aj len dráždivým kašľom. Doba, za ktorú sa precitlivelosť vyvinie, môže byť veľmi rôzna- kratšia i dlhšia- závisí to od viacerých ako vnútorných tak vonkajších faktorov a spolu pôsobiacich okolností. Bolo by vhodné požiadať o alergologické vyšetrenie.