Mám 29 rokou a som v 14 tom tíždni tehotenstva. Som alergická na všetky druhi stromóv, tráv a burín... Použivala som liek "dexason" (dexamethasonum) 0,5 mg a pomahalo mi to ale teraz ako som tehotná neviem si dať radu čo smiem použivať - môžete mi poradiť

Otázka

Mám 29 rokou a som v 14 tom tíždni tehotenstva. Som alergická na všetky druhi stromóv, tráv a burín... Použivala som liek "dexason" (dexamethasonum) 0,5 mg a pomahalo mi to ale teraz ako som tehotná neviem si dať radu čo smiem použivať - môžete mi poradiť ? Bola bi veľmi rád kebi nemusela použivať nijaké lieki ale to sa nedá. Je tomu niekolko dní ako sa mi tá alergia prejavila a trvá to až do pozdnéj jeseni. Symptómy sú zapchaní nos (a aj popri zapchanom nose stále mi viteká vodička), svrbenie očú, slzenie oču, kýchanie, a často sa mi stane aj že ma dusí (nemôžem dostáť dich) tiež použivam "berodual N" doziraní aerosol. Prosím Vás pomôžte mi - čo mám použivať a aká je možnosť že aj babetko bude mať istú alergiu?

Odpoveď

Neuvádzate, kto vám ordinoval dexazon, ale taká liečba je jednoznačne v dnešnej dobe naprosto zlá, nevhodná, a to nielen v tehotenstve. Ak máte v peľovej sezóne aj dýchacie ťažkosti, liečba samotným Berodualom je tiež nedostatočná. Správnu liečbu, prispôsobenú tomu, že ste tehotná, vám však musí naordinovať alergológ a pri nej by mali byť vaše ťažkosti minimálne. Neuvádzate, aký lekár vás doteraz liečil, ale v každom prípade by som doporučovala zmenu.
Pokiaľ ide o dedičnosť alergickej dispozície, tá predstavuje asi 30% pravdepodobnosť, že vaše dieťa bude tiež alergik. Ak obaja rodičia sú alergici, pravdepodobnosť sa zvyšuje, najmä ak majú podobný typ alergie.

Najčítanejšie články