Mam 31 rokov a už 15 rokov trpí alergiami. Posledné tri roky (ako sa vrátil z írska) sa mu však zosilnili a je to doslova neunosne: (Alergolog mu zistil alergiu na vsetko kvitnuce, roztoče, zvieratá, proste na všetko okrem mačiek. Najhoršie je to na jar a

Otázka

Mam 31 rokov a už 15 rokov trpí alergiami. Posledné tri roky (ako sa vrátil z írska) sa mu však zosilnili a je to doslova neunosne: (Alergolog mu zistil alergiu na vsetko kvitnuce, roztoče, zvieratá, proste na všetko okrem mačiek. Najhoršie je to na jar a v lete, ale alergické reakcie má počas celého roka. Z liekov odskúšal už asi všetko od zodacu, clarinase, claritine, alerid, rupafin atd. v sucasnosti uziva xyzal, ventolin, avamys, a seretide- ma totiž nabeh na astmu. Nič mu však nepomáha, vkuse má silnú nadchu, stekanie hlienov, steklenie v dutinach a piskanie v plucach alebo prieduskach. V noci sa budi na hlieny a steklenie, niekdy musi aj prekročiť dávku, aby "prežil". Najnovšie sa to však zhoršilo, zo silnej nádchy má zápal dutín, a zrejme aj z toho má zvýšenú teplotu. Chcela by som sa informovať, či sa ešte dá niečo robiť, prpadne zájsť k nejakému špecialistovi (sme z BA), aby sa mu stav nejako vyreguloval. U ORL už bol, ale ten nič nové nezistil. Alrgolog zatial nic nerieši, vraj len imunizacia na jesen.

Odpoveď

Liečba Vášho priateľa je zdá sa primeraná –pokiaľ ide o zostavu liekov. Je však mnoho ďalších faktorov, ktoré ovplyvňujú úspešnosť liečby- napr. v prvom rade pravidelnosť používania liekov, správna technika aplikácie, podľa možnosti redukovanie kontaktu s alergénmi- úprava domáceho prostredia a maximálna snaha vyhnúť sa alergénom vo vonkajšom prostredí; prínosom môžu byť pravidelné prímorské pobyty s trvaním najlepšie aspoň 3 týždne na jednu sezónu, prípadne pobyty vo vysokohorskom prostredí... Pokiaľ ide o samotnú liečbu, pre najťažšie prípady, ťažko zvládnuteľné bežnou dostupnou liečbou, existuje nový liečebný postup- podávanie injekcií, blokujúcich alergické mechanizmy- tzv. anti IgE liečba. Pre svoju vysokú cenu je však zatiaľ osobitne schvaľovaná na základe návrhu ošetrujúceho lekára a je rezervovaná pre ťažké formy prieduškovej astmy.