Od malička sa mi veľmi ťažko dýcha nosom. Okolo od 4 rokov som sa stal aj veľmi tažko alergicky.Teraz mam 15 rokov a stale to s dýchanim nosom nie je ono. Cez zimu sa mi dýcha lepsie, ale napr. Teraz velmi tažko, niekedy aj preto nemožem spať.Cez toto obd

Otázka

Od malička sa mi veľmi ťažko dýcha nosom. Okolo od 4 rokov som sa stal aj veľmi tažko alergicky.Teraz mam 15 rokov a stale to s dýchanim nosom nie je ono. Cez zimu sa mi dýcha lepsie, ale napr. Teraz velmi tažko, niekedy aj preto nemožem spať.Cez toto obdobie beriem sprej do nosa OLYNTH ktorý mi pomáha.Pred 2 rokmi som začal brať liek zodac ktory mi veľmi pomaha, ked si ho nevezmem začne ma svrbieť pomaly cele telo, bez tohto lieku si zivot neviem predstaviť.Alergologička mi robila kožne testy:breza,D.farinae, D.pteronyssimus, perie z perín, prach zo škrečka, púpava, palina, zmes burín, lipa, zmes tráv 17mm, lipnica 16mm,ambrózia 6mm, Timotejka 9mm,alternaria 8mm, raž 6mm. Pred 11 mesiacmi som začal brať vakcíny STALORAL 300, ale po 6 mesiacoch som ich prestal brať.Začal som navštevovať aj otorinolaryngológa ten mi našiel, vybočenie nosovej priehradky a hypertrofia nosových mušlí, vykonal mi turbinoplastiku sliznice, túto operaciu som podstupil 28.10.2008 bola zima a tak sa mi dýchalo celkom dobre no nie výnimočne, teraz je maj a je to strašne. Chcel by som sa Vás opýtať co by ste mi odporúčali napriklad zo sprejov na zmiernenie alergie, lebo moja alergia je naozaj VÁŹNA, alebo podstupenie nejakeho chirurgického zákroku s nosom a este ci liek zodac bodem uživať cely život.

Odpoveď

Olynth, ako jediný spray do nosa cez peľovú sezónu, nie je dostatočná liečba. Je to liek len na uvoľnenie nosa, ktorého dlhodobé používanie dokonca môže zhoršiť opuch nosnej sliznice. V priebehu vystupňovania alergických prejavov je potrebné používať v prvom rade protialergické nosné spraye, ktorých je viacero druhov, a ktoré by ste mali žiadať od svojho alergológa. Zodac, či podobné lieky s antialergickým účinkom, sa berú tak dlho, ako je to potrebné- pri pretrvávajúcich ťažkostiach dlhodobo. Neuvádzate, prečo ste prerušil alergénovú vakcínu Staloral. Ak to bolo viac- menej svojvoľne, tak ste urobili chybu. Liečba alergénovými vakcínami musí trvať minimálne 3 roky, aby sa dosiahol žiadaný účinok. Má šancu najlepšie ovplyvniť priebeh alergického ochorenia- znížiť stupeň precitlivelosti a priaznivo ovplyvniť vývoj ochorenia.