Chcem sa poradit o probleme, kt. mam s takmer 2r. synom. kvoli castym ochoreniam- hornych dych. ciest, zapaly nosohlatanu a hrdla bral velke mnozstvo atb (neviem presny pocet, cca 12x), preto je sledovany v imuno-alergologickej poradni a je v liecbe bronc

Otázka

Chcem sa poradit o probleme, kt. mam s takmer 2r. synom. kvoli castym ochoreniam- hornych dych. ciest, zapaly nosohlatanu a hrdla bral velke mnozstvo atb (neviem presny pocet, cca 12x), preto je sledovany v imuno-alergologickej poradni a je v liecbe broncho vaxonom uz 5.mesiac. napriek spominanej liecbe za posledne 4 tyzdne prekonal 3x skaredu anginu, zakazdym s atb - penicilin. Obavam sa o rezistenciu jeho tela na atb, ako mam postupovat? Je pravda, ze pocas liecby broncho vaxonom by nemal byt nachylny na bakt. infekcie? Ma este sestru (4r.), kt. chodi do ms, dali sme jej spravit vyter, ci nie je prenasacom. (vysledky zatial nie su) od sept. chcem dat aj maleho do kolektivu, co odporucate?

Odpoveď

Dá sa predpokladať, že efekt BronchoVaxomu v tomto prípade nie je dostatočný, a bolo by asi vhodné zopakovať podrobnejšie imunologické vyšetrenie (najmä laboratórne) a následne zvoliť intenzívnejšiu imunomodulačnú liečbu. Musíte sa však samozrejme s touto požiadavkou primeraným spôsobom obrátiť na svojho imuno-alergológa. Staršia sestra môže prinášať domov infekcie, ktoré oslabené dieťa nachytá. V každom prípade za daných okolnosti a pri veku dieťaťa do 3 rokov nepovažujem vôbec za vhodné uvažovať o jeho zaradení do kolektívu skôr, ako sa podarí dosiahnuť aspoň cca 6 mesačnú stabilizáciu stavu.

Najčítanejšie články