V januari t.r. som po zmene ciernej ceruzky na ocne linky dostala velmi neprijemnu alergicku reakciu. Nova bola zn. Miss sporty. Viecka mi napuchli, citila som bolest, palenie aj svrbenie zaroven, videla som len cez uzku strbinu. Pomohli mi len v lekarni

Otázka

V januari t.r. som po zmene ciernej ceruzky na ocne linky dostala velmi neprijemnu alergicku reakciu. Nova bola zn. Miss sporty. Viecka mi napuchli, citila som bolest, palenie aj svrbenie zaroven, videla som len cez uzku strbinu. Pomohli mi len v lekarni volnopredajne antihistaminika. Asi po mesiaci som sa pokusila o linky s povodnou ceruzkou, reakcia bola rovnaka. Neskor po 3. mesiacoch som to vyskusala znova, uz len praskovym ocnym tienom na spodnych vieckach. Znovu sa objavilo podrazdenie, ale s miernejsim priebehom. Bola som aj v koznej ambulancii, ale asi som nenatrafila na ochotnu lekarku. Odporucala mi nepouzivat kozmetiku a to bolo vsetko, nerobila mi ziadne testy. Dostala som iba tabletky Zodac na potlacenie alergie a dermalnu emulziu Locoid Crelo na natieranie bolestivych miest. V lekarni mi odporucali zohnat si ceruzku bez parabenov a bez parfumov. Prosim o radu, ci mam vobec sancu niekedy sa opat nalicit, pripadam si takto velmi neupravene. Mam 55 rokov a bola som zvyknuta na kazdodenny decentny make-up oci, teraz na mna v zkradle hladi akoby cudzia zostarnuta tvar.

Odpoveď

V prvom rade by bolo potrebné urobiť tzv.epikutánne (náplasťové) kožné testy, ktoré spravidla obsahujú látky, bežne používané v kozmetikách, ktorými sa dá pomerne dobre určiť, ktoré zložky kozmetiky vám vyvolávajú alergickú reakciu. Tieto testy robia alergológovia i kožní lekári, ale nie všetci. Musíte po tom trošku pátrať, hoci nie je to žiadne mimoriadne vyšetrenie a medzi jednými alebo druhými odborníkmi vo vašom okolí iste niekoho, čo robí tieto testy, nájdete. No a potom s výsledkami sa treba vydať do obchodov, prípadne požiadať o radu špecializované súkromné dermatologické pracoviská, ktoré sa venujú skôr lekárskej kozmetike.