Môj syn má 16 rokov. Trpí astmou a alergiou (trieda 6) na távy a pele jarné a jesnné . Žiaľ jeho laboratórne vyšetrenia (IgE) dosahujú rekordne zlé výsledky. Liečil sa niekoľko rokov Pollinexom. Klinický efekt bol pomerne dobrý, ale vzhľadom na lab. ukazo

Otázka

Môj syn má 16 rokov. Trpí astmou a alergiou (trieda 6) na távy a pele jarné a jesnné . Žiaľ jeho laboratórne vyšetrenia (IgE) dosahujú rekordne zlé výsledky. Liečil sa niekoľko rokov Pollinexom. Klinický efekt bol pomerne dobrý, ale vzhľadom na lab. ukazovatľe p.doktorka skúsila tento rok po prvý raz Staloral 300. Od začiatku ho znáša veľmi zle. Má znížené dávky na minimum(2x do týždňa 2 kvapky), no napriek tomu je opakovane chorý. Má úplne oslabenú imunitu. Zhruba každý mesiac má nejakú virózu s poriadnou nádhchou, kašľom a zvýšenými teplotami 37,8, ktoré trvajú aj dva týždne. Potom sa znova vrátime k Staloralu a po dvoch týždňoch je opať chorý. Predtým bol chorý tak raz za dva roky s teplotami max. 3 dni. Je to športovec a otužilý chlapec žiadna padavka na ktorú stačí kýchnuť na to sme ozaj dbali pri jeho diagnóze. Keď mu klesnú teploty opäť ideme na alergológiu. Tento jeho súčastný stav je reakcia na Staloral? Bude mu to p.doktorka musieť vysadiť, alebo si organizmus má zvyknúť ?

Odpoveď

Intolerancia Staloralu je možná a pri vývoji klinického stavu, ktorý popisujete, nie je vhodné pokračovať v liečbe.Okrem toho, ak je tak často prerušovaná a pritom relatívne nízko dávkovaná, nie je pravdepodobný dobrý klinický efekt. Píšete, že Pollinex toleroval dobre- v tom prípade by bolo vhodné pokračovať v aplikácii Pollinexu. U alergických ochorení nie je priama paralela medzi laboratórnymi výsledkami a klinickými ťažkosťami, ani medzi laboratórnymi výsledkami a efektom liečby.Niektorí , najmä mladí jedinci, majú vysoké hodnoty špecifických i celkových IgE a pritom nemajú prakticky žiadne ťažkosti.Čiže laboratórne výsledky sami o sebe nie sú dôvodom ani na nasadenie liečby alergénovou imunoterapiou, ani na jej zmenu, ak bola klinicky efektívna.