Už vyše tri roky mám problémy s dýchaním cez nos. Mám pred pol rokom vybratú nosnú mandľu, no nezlepšilo sa. Odvtedy som bola uŽ dva razy na krčnom a nikdy mi nič nezistili. Na alergológii mi robili kožné testy a voľačo s krvou no tiež mi nič nezistili. J

Otázka

Už vyše tri roky mám problémy s dýchaním cez nos. Mám pred pol rokom vybratú nosnú mandľu, no nezlepšilo sa. Odvtedy som bola uŽ dva razy na krčnom a nikdy mi nič nezistili. Na alergológii mi robili kožné testy a voľačo s krvou no tiež mi nič nezistili. Je možné, že som alergická na niečo čo sa pri vyšetrení nedá zistiť? Mám 15 rokov a už som z toho naozaj zúfalá keď sa nemôžem nadýchnuť.

Odpoveď

Chronické upchávanie nosa je jedným z prejavov chronickej nádchy, ktorá môže byť tak alergického ako i nealergického pôvodu. Liečba je však veľmi podobná a pozostáva z dlhodobej aplikácie nosných sprejov, ktoré pôsobia proti zápalu a opuchu sliznice a z celkového podávania liekov, ktoré majú podobný účinok. Túto liečbu vám môže naordinovať alergológ alebo lekár ORL ( nosno-ušno-krčný).Pri ordinovaní liečby by mali byť rozhodujúcim kritériom ťažkosti pacienta a nie výsledky testov resp. momentálny nález na nosnej sliznici. Keďže máte len 15 rokov, túto vec by mali sa mali snažiť vyriešiť vaši rodičia.