Už asi druhý týžden mám hnačky - mám podozrenie, že je to alergia na mlieko alebo tá neznášanlivosť laktózy.. Po akomkoľvek požití mlieka ma celý den prehánalo.. ked som mlieko nepila bolo dobre. Kedže do kávy som si mlieko dať nemohla, tak som si urobila

Otázka

Už asi druhý týžden mám hnačky - mám podozrenie, že je to alergia na mlieko alebo tá neznášanlivosť laktózy.. Po akomkoľvek požití mlieka ma celý den prehánalo.. ked som mlieko nepila bolo dobre. Kedže do kávy som si mlieko dať nemohla, tak som si urobila kávu 3v1 a opäť ma prehánalo. Ked som si prečítala zloženie, tak som zistila, že to obsahovalo 52% laktózy. Chcela by som vedieť, či na základe toho, ako som vám opísala moje ťažkosti by ste mi vedeli povedať, či je to alergia alebo neznášanlivosť laktózy, pretože som mimo domova a tak sa k lekárovi dostanem až o dva týždne.

Odpoveď

Ak ťažkosti trvajú iba 2 týždne je pravdepodobnejšie, že išlo o hnačkovité ochorenie iného pôvodu (napr. pri infekcii, ktoré sú v letných mesiacoch relatívne časté).Pri každom hnačkovitom ochorení mlieko pôsobí laxatívne, preto základnou zásadou pri hnačke je bezmliečna diéta, ktorá má trvať aspoň 2 týždne. Podobne je vhodné na toto obdobie vylúčiť ovocie, akékoľvek mastnejšie a dráždivé jedlá i kávu. Ak by váš problém s mliekom pretrvával dlhší čas, potom je možné uvažovať o vyšetreniach zameraných na alergiu či intoleranciu.