Ako 10-ročná som prekonala ochorenie toxoplazmoza (teraz mam 28 rokov). Posledne 2 roky sa citim denne unavena, potim sa, stale som smadna a zakonite chodievam casto na malu potrebu, taktiez trpim celorocnym zatekanim hlienov v nosohltane. Chcela by som s

Otázka

Ako 10-ročná som prekonala ochorenie toxoplazmoza (teraz mam 28 rokov). Posledne 2 roky sa citim denne unavena, potim sa, stale som smadna a zakonite chodievam casto na malu potrebu, taktiez trpim celorocnym zatekanim hlienov v nosohltane. Chcela by som sa v suvislosti s tymto opytat ci je mozne aby sa toxoplazmoza vratila alebo moje priznaky mozu suvisiet s inym ochorenim? Testy na alergologii mam za sebou a antihistaminika ani kortikoidne spreje nezabrali. Krvne testy na alergologii a taktiez krvny obraz su v poriadku. Minuly rok mi akurat zistili, ze som prekonala plucne chlamydie. Nasledny rontgen pluc bol v poriadku.

Odpoveď

Nepredpokladám, že by sa Vám vrátilo ochorenie, ktoré ste prekonali v 10 rokoch, ale v každom pripade by bolo vhodné zopakovať vyšetrenie protilátok v krvi. Zvýšená únavnosť spolu so smädom a častým močením vzbudzuje podozrenie na poruchu metabolizmu cukru, preto by bolo vhodné vyšetriť hladinu cukru v krvi. Takisto by bolo potrebné doplniť vyšetrenie funkcie štítnej žľazy, ktorej poruchy sú dnes pomerne časté a tiež sa prejavujäú zvýšenou únavnosťou. Prekonanie chlamýdiovej infekcie môže tiež zanechať stav zvýšenej únavnosti, ktorý by sa mal ale postupne upraviť.