Asi pred 3 rokmi som bola u alergiologa, pretože ma poslal moj ORL lekár, na základe vyšetrenia, že sa mi tvoria cysty v nosnej dutine, vraj z alergie. Prešlo asi 4 roky poviem pravdu, že som nepoctivo brala ZODAC raz som brala potom nebrala a problem s c

Otázka

Asi pred 3 rokmi som bola u alergiologa, pretože ma poslal moj ORL lekár, na základe vyšetrenia, že sa mi tvoria cysty v nosnej dutine, vraj z alergie. Prešlo asi 4 roky poviem pravdu, že som nepoctivo brala ZODAC raz som brala potom nebrala a problem s cystami vyvrcholil tak, že som musela podstúpiť operáciu, nakoľko som mala veľké ťažkosti s dýchaním a zapalmi dutín. Chcem sa opýtať, teraz už po operácii: ovplyvní Zodac, alebo Xyzal tvorbu nosnej cysty?ORL lekár vravel, že cysty v nose sa tvoria z alergie. Testy vyšli, že mám alergiu na roztoče. Ešte mi ostali cysty v ľavej nosnej dutine, zatiaľ mi problémy nerobia, no chcem sa opýtať či tieto lieky zablokuju tvorbu cysty alebo či má vôbec význam ich ešte brať? Mám periny z dutého vlákna, antialergické, no všimla som si že ked sa dostanem do styku s pierkovými perinami, tak kýcham, taktiež kýcham nezvyčajne aj ked sa dlho hrabem v skrini s oblečením.

Odpoveď

Pravidelné a dlhodobé používanie protizápalových liekov môže pozitívne ovplyvniť zápalové procesy, ktoré vedú k tvorbe cýst alebo polypov. Pokiaľ ide o periny alebo manipuláciu so šatstvom, vaše ťažkosti predstavujú manifestáciu alergie na roztoče domáceho prachu, ktoré sa nachádzajú ako v perí, tak i v oblečení resp. v miestach, kde sa skladuje. Okrem toho samozrejme môžete mať aj samostatnú alergiu na perie.