Manžel má pre mňa dosť často nezyčajný jav - ranné kýchanie. Bol už aj 2x na testy u alergiologa, ten nenašiel ani nejaky náznak alergie na nič, odôvodnil to že má citlivý nos. Navštívil aj ORL lekára, ktorý tiež nenašiel žiaden nález. Toto kýchanie pretv

Otázka

Manžel má pre mňa dosť často nezyčajný jav - ranné kýchanie. Bol už aj 2x na testy u alergiologa, ten nenašiel ani nejaky náznak alergie na nič, odôvodnil to že má citlivý nos. Navštívil aj ORL lekára, ktorý tiež nenašiel žiaden nález. Toto kýchanie pretváva skoro 8-10 rokov, nie stále, asi tak 3-4x za mesiac, jednoducho kýcha akonáhle sa zobudí, niekedy aj v noci, vysmrká sa,a intenzívne kychá, niekedy to prejde o hodinu,niekedy potrvá dlhšie 2-3 hodinky a niekedy to prejde akoby do nádchy, ale nie je to nádcha, lebo to o pár hodín ustúpi. Z čoho to teda je, ked to vraj nie je alergia? prečo tak kýcha?Niekedy je z toho veľmi nezvozny, hlavne ked sa mu to stane za volantom, vtedy nemože ani šoferovať. Alebo je ešte nejaka možnosť ako by sa to dalo zistiť z čoho tak stále kychá? V domácnosti máme v celku normálne, spálňa bez koberca, antialergické paplony.

Odpoveď

Tieto ťažkosti sú prejavom chronickej nádchy s tzv. intermitentnými, čiže občasnými príznakmi. Chronická nádcha môže byť alergického i nealergického- tzv. vazomotorického pôvodu, kedy je prítomná zvýšená dráždivosť nosnej sliznice na rôzne podnety, ktorými môžu byť chlad, zmeny teploty, rôzne vône, pachy... Liečba tohto stavu sa prakticky nelíši od liečby alergickej nádchy. Je možné používať nosné spraye a lieky na zníženie dráždivosti sliznice, ktoré vám môže naordinovať alergológ alebo ORL lekár. Keďže nejde o stály problém, je možné lieky používať iba v období ťažkostí.