Vo februari tohoto roku mi zistili atopický ekzém, urobili testy na kozmetiku a ďalej neriešili. Testy boli negatívne, ale atopický ekzem ide ďalej. Pre strašné problémy s očami, hrozný opuch viečok a aj pod očami, som navštívila imunologiu, zistili mi al

Otázka

Vo februari tohoto roku mi zistili atopický ekzém, urobili testy na kozmetiku a ďalej neriešili. Testy boli negatívne, ale atopický ekzem ide ďalej. Pre strašné problémy s očami, hrozný opuch viečok a aj pod očami, som navštívila imunologiu, zistili mi alergiu na všetky potraviny,čo boli v testoch, okrem pšeničnej múky. A tak sa snažím ani neviem o čo.Na oči som uživala kortikoidovú masť- Hydrokortizon, lenže to stále takto nechcem riešiť. Dnes som sa zobudila s totálne opuchnutými očami, ledva ich držím otvorené, strašne to svrbí,a to nevravím o strašnej dennej únave. Dennne teraz beriam Aerius 2 x denne, ale ani ten nezaberá. Keď už mám oči celé mokvavé, potom to už nevydržím a dám nato kortikoidy. Neviem čo so sebou, mám 32 rokov a doma 4r.syna, ktorému sa niekedy nevládzem od únavy venovať. Až mi je zo všetkého do plaču. Ako postupovať ďalej? Imunologička mi povedala, že mám potraviny, na ktoré som alergická vynechať- lenže to sú skoro všetky! a že si mám všetko naštudovať na internete. Ale čo s očami a s únavou?

Odpoveď

Problémy s očami, či už alergického alebo nealergického pôvodu, je najlepšie vždy riešiť v spolupráci s očným lekárom, najmä pri závažnejších prejavoch. Treba však povedať, že v určitých prípadoch je nutné i dlhodobejšie používanie kvapiek a mastí na báze kortikosteroidov, ktoré sú stále najúčinnejšími protizápalovými liekmi. Ale práve preto je nutná pravidelná kontrola u očného lekára. Zvýšená únavnosť veľmi pravdepodobne súvisí jednak s intenzitou ťažkostí, ale môže sa na nej podieľať i vyššia dávka Aeriusu, preto by snáď bolo vhodné skúsiť iné antihistaminikum, kde by bola možno lepšia tolerancia. Výber je pomerne široký. Z hľadiska potravinovej alergie je postup taký, že v prípade alergie na viaceré základné potraviny (ktoré sa dosť dobre nedajú zo stravy vylúčiť), sa k liečbe pridáva prípravok, ktorý zabraňuje alergénnemu pôsobeniu potravín už v črevnom trakte, takže alergický efekt je z väčšej časti zablokovaný. Prípravok sa volá Nalcrom a užíva sa dlhodobo spolu so stravou.