Chcela by som sa spytat na nejaky sprej do nosa. Mam Sjogrenov syndrom a mam casto upchaty nos a neprijemne palenie v nose aj v hrdle. Vacsinou nic nevysmrkam len mam nos upchaty, alebo mi tecie len voda z nosa. Mam aj alergiu na chlad. Uzivam Fexofenadin

Otázka

Chcela by som sa spytat na nejaky sprej do nosa. Mam Sjogrenov syndrom a mam casto upchaty nos a neprijemne palenie v nose aj v hrdle. Vacsinou nic nevysmrkam len mam nos upchaty, alebo mi tecie len voda z nosa. Mam aj alergiu na chlad. Uzivam Fexofenadin a sprej Nasofan, ale nepomaha mi to. Zatial jedine co mi uvolni nos na dlhsi cas je Nasivin soft sprej, ale zaroven velmi vysusuje. Neviem aky sprej by bol vhodny pri Sjogrenovom sy.

Odpoveď

Vzhľadom na Sjogrenov syndróm, ktorý je typický zvýšenou suchosťou slizníc, by bolo pravdepodobne vhodné doplniť liečbu Nasofanom pravidelnou aplikáciou jedného zo spektra vodných sprayov, ktoré dostanete kúpiť v lekárni (Steri mar, Mar plus, Physiomer a pod.).Okrem zvlhčovania sliznice pôsobia aj priaznivo na jej skľudnenie a proti opuchu. V prípade, že efekt nebude dostatočný, je možné vymeniť preparát Nasofan za iný topický kortikosteroid, lebo účinnosť rôznych preparátov z tohto druhu liekov býva dosť individuálna.Čiže častokrát je potrebné vyskúšať viaceré preparáty, kým sa nájde ten s individuálne najlepším účinkom.Obráťte sa preto aj na svojho alergológa.