Moja dcéra bola dojčená do 11 mesiacov.Postupne som ju začala prikrmovať Bebou Ha. Hypoalergennou preto lebo po zjedení Hipp kaše s jablkom sa jej okolo úst objavili červené fľaky, ktoré po pár minútach zmizli. Lekárka nám do 2 rokov odporučila mlieko Beb

Otázka

Moja dcéra bola dojčená do 11 mesiacov.Postupne som ju začala prikrmovať Bebou Ha. Hypoalergennou preto lebo po zjedení Hipp kaše s jablkom sa jej okolo úst objavili červené fľaky, ktoré po pár minútach zmizli. Lekárka nám do 2 rokov odporučila mlieko Beba Ha. Tieto fľaky sa objavili aj, keď dcéra zjedla marhuľový džem (bol z neznámeho zdroju)vyšľahaný so surovým bielkom (inokedy vôbec od džemu nebola vysypaná). Ešte sa fľaky objavili po zjedení cherry paradajky. To boli zhruba všetky alergické prejavy do 27 mesiacov. Lekárka nám robila vyšetrenia na alergiu kravského mlieka a na hodnoty atopického ekzému. Všetko bolo v poriadku.Začali sme teda zhruba pred 2 týždňami kombinovať mliečko Bebu junior ráno a večer Bebu Ha (zostali mi ešte 2 balenia). Potom som plánovala prejsť na klasické mlieko. Teraz ale pred týždňom (pondelok) dcéra zvracala cestou v aute-pripisovala som to zátačkám na ceste. V stredu a vo štvrtok sa jej objavili na nohe červené fliačky s bielym pupáčkom - ako keď vás poprhlí žihlava. Nebolo ich veľa také dva zhruba 5x2 cm fľaky ( o pár minút zmizli). Ale na druhý deň sa začali objavovať aj na tvári, potom jeden dva malé na rukách (ako malé červené terčíky s bielym v strede 1-2 cm). Nie je toho veľa cez deň ale je to zvláštne, lebo raz sa objaví jeden malý pri oku, potom 2 na kolene a podobne. Zo soboty na nedeľu sa dcére pridružili soplíky a v nedeľu už mala aj teplotu 38 a ráno po mlieku zvracala (asi z hlienov v hrdle).Hneď som v sobotu nasadila Cebion multi, probiotiká, Nasivin, Mar. V pondelok už bola teplota len 37,4 a v noci kašel z hlienov. Kašel ustúpil ale soplíky ešte má a tá žihľavka sa opakuje. V utorok mi lekárka povedala, že dcéra má trochu červené hrdlo ale dýchanie je čisté. K tej žihlavke mi nič viac nepovedala.Na kašel mi poradila Mucosolvan. Chcem sa spýtať, či môže tá žihlavka pretrvávať,takto dlho. Nič nové som do stravy nepridala, ani nový prášok nič. Už skúmam, či to nemôže byť z farbičiek, piesku, cukríkov a pod.

Odpoveď

Urtikaria (žihľavka)môže sprevádzať akútne vírusové cohrenia, ktoré zrejme Vaša dcéra podľa príznakov- aj prekonala. V niektorých prípadoch viróza spustí žihľavku, ktorá môže pretrvávať aj dlhšie, ale to ukáže až čas. Zatiaľ by bolo vhodné symptomaticky podávať antihistaminiká. Pokiaľ ide o vzťah k potravinám- k tomu sa je ťažko presnejšie vyjadriť- ale rozhodne by ste u dieťaťa, ktoré má sklon ku kožným alergickým prejavom nemali dávať surový vaječný bielok, ani potraviny, ktoré by mohli byť prifarbované,s obsahom konzervačných látok a pod.Týka sa to aj cukríkov,kupovaných džúsov, marmelád...Persp. by bolo vhodné alergologické vyšetrenie.