Mam rocneho synceka narodeneho predcasne o 8 tyzdnov. Asi 8 dni po narodeni dostal Sepsu a bol lieceny antibiotikami.Minuly rok od novembra do marca dostaval injekcie Synagis. Chory nebyva, naposledy bol chory v marci - mal slabsiu nadchu (od narodenia ma

Otázka

Mam rocneho synceka narodeneho predcasne o 8 tyzdnov. Asi 8 dni po narodeni dostal Sepsu a bol lieceny antibiotikami.Minuly rok od novembra do marca dostaval injekcie Synagis. Chory nebyva, naposledy bol chory v marci - mal slabsiu nadchu (od narodenia mal 3x nadchu, inu chorobu nemal). V juli sme boli u pneumologa na odbere krvi ohladne imunity. Volala som ohladne vysledkov a pneumolog mi povedal, ze biochemiu ma v poriadku, takisto Bunkovu imunitu ma v poriadku. Ma ale znizenu protilatkovu imunitu (viac som si k tomu nezapametala, spominal nizke IgM ci IgG). Nasadil mu BronchoVaxom, ktory ma uzivat od septembra do novembra (kazdy mesiac 10 dni). Okrem toho zaciatkom oktobra ideme so syncekom na ockovanie, ma dostat tretiu davku Infarixu hexa a Prevenaru. Chcem sa spytat, ci je vhodne ho dat zaockovat ked ma znizenu imunitu. Nema sa ockovanie prelozit alebo to zavisi od hodnot ako je imunita znizena? Este nebol ockovany na TBC, takisto ma zaujima ci deti s oslabenou imunitou ockuju na TBC alebo aj ine povinne ockovania. Takisto by ma zaujimalo, ze co moze byt pricinou tej znizenej imunity a ci sa mu to casom nejako samo upravi alebo ju bude mat stale znizenu? Ako sa znizenie protilatkovej imunity prejavuje? Mozeme tu imunitu nejako posilnovat? Konkretne udaje k znizenej imunite zial nemam ale v pripade potreby si ich pojdem od pneumologa vypytat.

Odpoveď

Podľa Vašich údajov a ordinácie Broncho-Vaxomu sa jedná pravdepodobne len o miernejšie zníženie protilátok v krvi,čo je nález pomerne často sa vyskytujúci u malých detí. V tom prípade možno očkovať bez obáv a to aj proti TBC. V každom prípade sa však informujte u spomínaného pneumológa o stupni zníženia hodnôt protilátok a pneumológ Vám dá i potrené informácie o BCG vakcinácii. V prípade ľahkých porúch imunity je Broncho-Vaxom naprosto postačujúcou liečbou na jej posilnenie. Vzhľadom na to, že Váš synček nejavil známky vážnejšej poruchy (časté alebo závažné infekty) ďalšie opatrenia zrejme zatiaľ nie sú potrebné.