Mám 3 ročného syna, ktorý nemal zatiaľ žiadne vážnejšie zdrav. problémy. No pred mesiacom sa mu na rukách a nohách objavili červené vyrážky - akoby uštipnutie komárom, v strede trvdší pupenec-nie naliaty vodou. Vtedy prvýkrát prechádzal cez vysokú lúčnu t

Otázka

Mám 3 ročného syna, ktorý nemal zatiaľ žiadne vážnejšie zdrav. problémy. No pred mesiacom sa mu na rukách a nohách objavili červené vyrážky - akoby uštipnutie komárom, v strede trvdší pupenec-nie naliaty vodou. Vtedy prvýkrát prechádzal cez vysokú lúčnu trávu. Lekárka usúdila, že ho niečo poštípalo. Po nejakom čase šiel zasa cez lúčnu trávu a vyrážky sa objavili opäť. Na odhalených nožičkách aj rukách. Včera len stúpil do vysokej trávy, potom sme ho vzali na ruky a aj napriek tomu sa mu do niekoľkých hodín vytvorili rovnaké vyrážky ako predtým, ale len na nožičkách, hoci boli zakryté nohavicami aj topánkami. Vyrážky ho svrbia,keď si pokožku niečím /napr. oblečením/ podráždi, po podaní Fenistilu svrbenie ustúpi. Môže ísť o alergickú reakciu na trávu? Keď je v kontakte s bežnou trávou na záhrade, takéto problémy nemá.Uštipnutie hmyzom alebo potravinovú alergiu vylučujem, pretože vždy to má rovnaký priebeh po nejakom kontakte s trávou.

Odpoveď

Pravdepodobne sa jedná o alergickú reakciu na niektorý druh rastlín, ktoré sa nachádzajú v spoločenstve na lúkach. Trávy na záhrade sú podstatne menej druhovo bohaté. Takže by bolo vhodné realizovať alergologické vyšetrenie.