Mam 15 mesacneho syna. V dosledku porodu (pri porode bol pouzity vacuum extractor) zakrvacal do mozgu. Neskorsie vysetrenia nezistili pravu pricinu (zrejme slo o slabsiu cievku) a ani dalsie krvacanie. 8 mesiacov sme boli pravidelne sledovani na sone, abs

Otázka

Mam 15 mesacneho syna. V dosledku porodu (pri porode bol pouzity vacuum extractor) zakrvacal do mozgu. Neskorsie vysetrenia nezistili pravu pricinu (zrejme slo o slabsiu cievku) a ani dalsie krvacanie. 8 mesiacov sme boli pravidelne sledovani na sone, absolvovali sme Vojtovu metodu a ine rehabilitacne procedury. Momentalne sme podla vyjedrenia neurologa a pani primarky rehabilitacneho oddelenia v norme. Na poslednej prehliadke u detskeho lekara nam pani doktorka odporucila, aby sme ho vzhladom na to, ze je rizikovy pacient, dali zaockovat proti chripke. S manzelom sme toto ockovanie nikdy neabsolvovali a chripke sme sa snazili vyhnut inymi prostriedkami. Nasu detsku doktorku si velmi vazim, no kedze som o tomto ockovan citala vela protichodnych informacii, neviem, co bude pre nase dieta vacsie riziko. Mame este starsieho syna, ktory ma 2 a pol roka. Nenavstevuje skolku a ani ine zariadenia. Som s oboma doma.

Odpoveď

Neprepokladám, že by u Vášeho dieťaťa za okolností, ktoré ste popísali, bolo potrebné vakcinovať proti chrípke. Ale snáď by stálo za zváženie, aby sa vakcinovať dal ten z rodičov, ktorý prichádza viac do styku s ľuďmi a mohol by event. chrípku priniesť- teda pravdepodobne váš manžel.