Presne od 28.7.t.r. riešim môj problém, ktorý lekár diagnostikoval ako L50.0 - Alergická žihľavka. Prvý krát mi lekárka predpísala Aerius + prevenciu, opätovne som šla 18.8. k lekárovi, ktorý po obhliadke početných urtík mi naordinoval ASCORUTIN + FEXOFEN

Otázka

Presne od 28.7.t.r. riešim môj problém, ktorý lekár diagnostikoval ako L50.0 - Alergická žihľavka. Prvý krát mi lekárka predpísala Aerius + prevenciu, opätovne som šla 18.8. k lekárovi, ktorý po obhliadke početných urtík mi naordinoval ASCORUTIN + FEXOFENADIN GENERICS. Ani tieto lieky mi nezabrali, pretože sa to opakovalo a bolo to čoraz intenzívnejšie, až to nakoniec vôbec nemizlo. Bola som aj na vyšetrení u stomatológa, či toto nie je príčina. Ale chrup je v poriadku. Posledný krát som bola u lekára 3.9. kedy mi začali opúchať pery, oči. Lekár mi zmenil lieky. Okrem iného som dostala injekciu HCT 100Mg - hydrocortizon, čo mi veľmi dobre zabralo a jeden deň som sa cítila ako človek. /Túto som dostala takmer pri každej návšteve na kožnom, bolo to pre mňa ako prvá pomoc/. Robili mi aj krvné testy, ktoré boli v poriadku až na dva údaje - CRP pozitiv., CRPHS 7,00 mg/l. Neviem čo to znamená, ale toto mi lekár uviedol ako jedinú odchýlku. Posledná moja návšteva u kožného lekára bola cca pred 2 týždňami kedy mi už naordinoval MEDROL 30x4, ktorý som brala po dvoch dňoch takto: 5-3-1, 4-2-0, 3-1-0, 3-0-0 a postupne som ho vysadila 2-0-0 a 1-0-0. Okrem tohto lieku mi predpísal Fexofenadin. Tento liek mi zabral veľmi dobre. Bola som veľmi spokojná. Od vysadenia lieku, cca po 5 dňoch som sa dnes ráno prebudila a znovu som si všimla červené škvrnky na rukách. Čo mám podľa Vás robiť. Ja viem, že to asi budem musieť znovu riešiť u lekára, ale chcem počuť aj Váš odborný názor. Nie som si vedomá žiadnej mimoriadnej stravy, ktorú by som dovtedy nejedla, nič ma neuštiplo ani sa neudialo. Je pravda, že som toto pripisovala stresu z predchádzajúceho obdobia, asi pol roka predtým, ale tento návrat neviem či môžem pripisovať takémuto niečomu. Nikdy som nebola vážne chorá. V podstate mám len pár záznamov ohľadne preventívneho vyšetrenia, povinného očkovania a nejaké prechladnutia.

Odpoveď

Žihľavka patrí medzi najzložitejšie otázky praxe dermatológa a alergológa pre veľmi široké spektrum možných príčin. Alergia (na rozdiel od bežných predstáv) nie je až tak často príčinou týchto prejavov. Spúšťačmi sú často infekcie ( zvlášť vírusové) ale i stresy, prípadne kombinácia viacerých faktorov. Uplatňujú sa i vnútorné ochorenia- najbežnejšou je napr. prítomnosť zápalu žalúdočnej sliznice s infekciou Helicobacterom, odchýlky v činnosti štítnej žľazy, niekedy sa takto manifestuje aj začínajúce reumatické ochorenie. V mnohých prípadoch sa príčina nezistí a žihľavka sa len symptomaticky lieči, kým spontánne nevymizne. Cesta k nájdeniu vhodnej a účinnej kombinácie liekov tiež nie je ľahká, reakcia pacientov na lieky je veľmi individuálna a treba jednoducho trpezlivo nájsť tú správnu kombináciu a dávku. A pritom samozrejme prešetriť aspoň tie najčastejšie príčiny, ktoré mohli k manifestácii žihľavky viesť.