Uz 5 rokov mavam nepravidelne cervene drsne vyrazky na rukach,dekolte,na vrchnej casti prstov, v okoli brady a ust. Na alergologii mi tvrdia, ze mam kontaktnu dermatitidu spojenu s alergiou na slnko. Predpisali mi len Advantan krem,ktory mi doteraz celkom

Otázka

Uz 5 rokov mavam nepravidelne cervene drsne vyrazky na rukach,dekolte,na vrchnej casti prstov, v okoli brady a ust. Na alergologii mi tvrdia, ze mam kontaktnu dermatitidu spojenu s alergiou na slnko. Predpisali mi len Advantan krem,ktory mi doteraz celkom zaberal. Ja som ale tejto diagnoze velmi neverila,skusala som nejest rozne alergenne potraviny a nechodit po slnku, no vyhodilo sa mi to aj tak,dokonca aj v zime, ked slnko nie je. Asi pred tyzdnom som sa vyhadzala znovu, no bolo to uz spojene aj s teplotami,bolestami brucha, nevolnostami, nechutenstvom, bolestami svalov. Krem mi uz nezabera a vyhadzala som sa uz aj na ostatnych miestach na tele. Na prstoch na rukach mam az bolestive opuchy a velmi to svrbi. Poradte mi, ako sa mam liecit. Nemoze to pochadzat z nejakeho skryteho zapalu v tele. Mam vybraty zlcnik, no bolesti v lavom podrebri /slezina/ pretrvavaju.

Odpoveď

Diagnostika a liečba kožných ochorení patrí v prvom rade do rúk dermatológa.V priebebhu času sa môžu vonkajšie prejavy kožného ochorenia meniť a takisto sa môžu meniť ( často nabaľovať) aj príčiny zhoršenia. Jednou z príčin mnohých kožných prejavov sú i vnútorné ochorenia- najmä zažívacieho traktu, endokrinologické ( najmä štítnej žľazy), ale i reumatické ochorenia. Preto ak sa kožný nález zhoršuje a ak máte aj iné ťažkosti, ktoré popisujete, je nutné aspoň orientačné komplexné prešetrenie cielené na vyššie uvedené možné súvisiace ochorenia.