Mám 38 rokov a problém s opakovanými zápalmi hrdla a upchatým nosom. V r. 2005 mi na alergologickej ambulancii diagnostikovali: RHINITIS chron. vasomotorica so stredne závažnou bakteriálnou alergiou. Doktorka mi nasadila liečbu ZODAC 1 tbl. a IRS 19 sprej

Otázka

Mám 38 rokov a problém s opakovanými zápalmi hrdla a upchatým nosom. V r. 2005 mi na alergologickej ambulancii diagnostikovali: RHINITIS chron. vasomotorica so stredne závažnou bakteriálnou alergiou. Doktorka mi nasadila liečbu ZODAC 1 tbl. a IRS 19 sprej do nosa. Tabletky užívam odvtedy pravidelne, ale môj stav sa nezlepšil. Najhoršie problémy mám ráno: upchatý nos, kýchanie, priesvitný výtok z nosa. Trvá to asi hodinu, cez deň je to už vcelku dobré. V auguste 2008 som bola vyšetrená na ORL ambulancii, pretože asi 3 mesiace som rozprávala „na nos“ (ako keby som mala silnú nádchu). Doktorka odporučila telerinoepifaryngoskopiu – záver: bez hypertrofických zmien na sliznici nosa a nosohltana, nosová priehradka bez deformity. Naordinovala mi Avamys sprej. Trošku sa to upravilo, ale stále som rozprávala „na nos“. V júli 2009 mi doktorka na ORL zmenila tabletky ZODAC a naordinovala mi AERIUS. Moje problémy s rozprávaním „na nos“ sú stále väčšie. Reč je huhňavá, ako keby som mala silnú nádchu. Ráno mám pravidelne upchatý nos, kýcham a z nosa vyteká číry výtok.

Odpoveď

Predpokladám, že pri vyšetrení na alergologickej ambulancii v r. 2005 ste boli i testovaná na tzv. inhalačné alergény (roztoče,perie, pele, plesne atď) a zrejme vtedy tieto testy vyšli negatívne. Ak napriek negatívnemu nálezu pri endoskopickom vyšetrení nosa a napriek relatívne účinnej liečbe (akou Aerius a Avamys nepochybne je) mávate naďalej ťažkosti s prevahou ranných príznakov, tak je tu reálne podozrenie na alergiu inhalačného typu- pravdepodobne na roztoče (pre tento typ sú najtypickejšie ranné príznaky po expozícii roztočom v noci).
Preto v každom prípade by bolo vhodné pretestovanie na alergologickej ambulancii, prípadne doplnené aj o odber krvi zameranej tiež na špecifický druh alergie (tzv.špecifické IgE).V prípade dôkazu roztočovej alergie je veľmi dôležitá úprava domáceho prostredia ( ku ktorej podrobné pokyny Vám dá každý alergológ) a pri nedostatočnom efekte je možné zvážiť ešte tzv. alergénovú imunoterapiu ( známu aj ako hyposenzibilizácia).
Samozrejme okrem roztočov sa na takomto úpornom obraze nádchy môžu podieľať i iné faktory- prítomnosť domácich zvierat, plesní vo vnútornom prostredí, fajčenie, čo sú faktory, ktoré tiež (ak sú prítomné) treba eliminovať.