Ako sa da predchadzat co najefektivnejsie herpesom na ustach.tvoria sa mi asi 3-krat za rok,vzdy na lavej strane pier. Ked som bola mala,bola som casto chora s nadchou (ziadne temploty, iba vynimocne) co pretrvava dodnes len nie tak casto. Mala som proble

Otázka

Ako sa da predchadzat co najefektivnejsie herpesom na ustach.tvoria sa mi asi 3-krat za rok,vzdy na lavej strane pier. Ked som bola mala,bola som casto chora s nadchou (ziadne temploty, iba vynimocne) co pretrvava dodnes len nie tak casto. Mala som problemy s vahou, vzdy bola nizka co si vsimla az moja obvodna lekarka po niekolkych rokoch a poslala na imunitne no tam sa nic nestalo. Povedali ze som v poriadku. Pracujem trvale v zahranici uz tri roky a za posledne dva sa mi imunita velmi zlepsila. Je to v strave?

Odpoveď

Herpetická infekcia je chronická, vírus prežíva v bunkách na okraji sliznice pier a aktivuje sa pri určitých situáciách, niekedy často a niekedy menej, čo závisí od mnohých faktorov. Najčastejšie sa zvyšuje frekvencia aj intenzita prejavov v súvislosti so zvýšenou expozíciou slnečnému žiareniu, pri zvýšenom pôsobení stresu, pri virózach. Súvislosť so stravou nie je pravdepodobná, skôr s hygienou stravovania ( poháre, príbory).
Prevencia teda by mohla spočívať v používaní ochranných mastí na pery s UV filtrami a vo všetkých zásadách zdravej životosprávy s minimalizovaním pôsobenia stresu a pestovaním odolnosti voči bežným infektom. Pri začiatočných prejavoch herpetickej infekcie treba ihneď začať používať antivirotické maste, ktoré sú voľne predajné v lekárňach.