Preco ked napr. beham 10 minut zacne mi byt nenormalne horuco, zacnem sa potit ovela viac ako ostatny, a zcervenaju mi lica, ked beham 30 minut /napr. pri fotbale/ tak mi zcervena cela tvar a zacnu sa mi tvorit hlieny no a ked sa objavi este v pritomnosti

Otázka

Preco ked napr. beham 10 minut zacne mi byt nenormalne horuco, zacnem sa potit ovela viac ako ostatny, a zcervenaju mi lica, ked beham 30 minut /napr. pri fotbale/ tak mi zcervena cela tvar a zacnu sa mi tvorit hlieny no a ked sa objavi este v pritomnosti nejaky alergen tak dostanem astmu alebo mi opuchnu oci /tak na 3 dni/ alebo sa mi na tele objavia take cervene fliacky doktorka mi povedala ze mam ponamahovu astmu. Lieky simbicort a Xyzal nezaberaju dostatocne! Tu na 1 forku bolo napisane ze ked nebudem jest vyrobky z bielej muky, aromaticke latky, chemiu, mliecne vyrobky a ovocie a cukor tak sa zbavim astmy, lenze potom neviem co by som mal vlastne jest.

Odpoveď

U alergikov je možná reakcia na námahu vo forme dýchavice (najmä za prítomnosti alergénu) a rovnako aj kožné prejavy, ktoré sú určitou formou žihľavky. Pokiaľ ide o astmatické prejavy, tak v prvom rade by ste nemali športovať tam a vtedy, kde je v ovzduší zvýšená koncentrácia alergénov, na ktoré reagujete. Pokiaľ ide o prejavy astmy vyprovokované samotnou námahou ako takou, je možné použiť 1 dávku Symbicortu cca 20 min. pred začiatkom činnosti (teda navyše okrem pravidelného podávania ráno a večer).Efekt býva spravidla veľmi dobrý. Pokiaľ ide o kožné prejavy, to je ťažšie ovplyvniteľné, možno prípadne použiť i vyššiu dávku Xyzalu- do 3 tab. za deň. Pokiaľ ide o „dobré rady“, ktoré citujete, aká diéta Vám pomôže zbaviť sa astmy, neprikladala by som týmto informáciám väčšiu vážnosť. Iste je vhodné a zdravšie v strave obmedzovať cukor, jedlá s obsahom konzervačných látok a bielu múku, ale obávam sa, že astma sa týmto spôsobom nevylieči. Môže to však prispieť k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu, čo má tiež svoj význam.