Ked mal asi 1.5 roka tk u nas zacali caste anginy kazdy mesiac niekedy aj 2 krat do mesiaca,na podnet krciarky sme navstivili imunoalegologa ktory nas zacal liecit oslabena imunita, odporucil nas na odstranenie mandli nosnych a castocne aj krcnych na zakr

Otázka

Ked mal asi 1.5 roka tk u nas zacali caste anginy kazdy mesiac niekedy aj 2 krat do mesiaca,na podnet krciarky sme navstivili imunoalegologa ktory nas zacal liecit oslabena imunita, odporucil nas na odstranenie mandli nosnych a castocne aj krcnych na zakrok sme boli 10.02.2009 ale aj tak sme stale chory. Krvny obraz zly. Uzivali sme ribomunil a teraz bigaia. Stale sa to nezlepsuje.

Odpoveď

Z vašej otázky nie je jasné, aký je reálne stav po využívaní Ribomunylu. Okrem toho „zlý krvný obraz“ je nejasná informácia. Ak je syn chudokrvný, treba liečiť aj to, lebo chudokrvnosť môže sama o sebe viesť k zníženej odolnosti. Na druhej strane treba počítať aj s tým, že dieťa v priebehu vývoja jednoducho musí prekonať určitú sadu infekčných ochorení- jednak sa nedá tomu ani celkom zabrániť a jednak je to nevyhnutné k samotnému vývoju imunitného systému. Samozrejme frekvencia by nemala byť príliš vysoká a pri virózach by sa nemali podávať antibiotiká, čo sa bohužiaľ často robí a spätne to vedie k ďalšiemu oslabeniu obranyschopnosti.