Som liečená na alergológii-imunológii 5.rok. Trpím častými herpesmi, najma v oblasti nosa,obcas na ustach, a posledne tri roky sa mi vzdy raz za rok, na prelome leta a jesene urobi na brade.Trpím častými ochoreniami horných dýchacích ciest. Vyšetrenia uká

Otázka

Som liečená na alergológii-imunológii 5.rok. Trpím častými herpesmi, najma v oblasti nosa,obcas na ustach, a posledne tri roky sa mi vzdy raz za rok, na prelome leta a jesene urobi na brade.Trpím častými ochoreniami horných dýchacích ciest. Vyšetrenia ukázali, že v tele mam celkovo dost imunitných látok, problémom je však moja sliznica, kde sa ukazovatel pohybuje na urovni 4 (podla vysvetlenia mojej lekarky je normalna hodnota 10), na zaciatku to bola hodnota 2. Kazdy rok na jesen ked je vacsie riziko vyskytu virusovych ochoreni dostávam Isoprinosine, ktory beriem v davke 2-2-2 jeden mesiac a v nasledujucich 2 mesiacoch sa dostavam na davku 1-0-1. Minuly rok opat ked som ochorela som dostala Isoprinosine. Avsak, aj ked som uz bola zdrava, este 2 tyzdne potom som stale mala teplotu 37,5, aj ked mi uz nic ine nebolo. Moja obvodna lekarka mi povedala, ze to moze byt z tohto lieku. Tento rok som brala od mája do augusta Imunor.Pred 2 týždňami som dostala nádchu, ktorá napokon viedla k zápalu dutín. Brala som antibiotiká vo forme tabletiek(Sumamed)+do nosa, a potom ešte 10 dní kvapky do nosa Nasonex. Medzitým sa mi urobil herpes na brade,a hneď potom som znovu ochorela.

Odpoveď

Isoprinosine je veľmi dobrý a účinný liek najmä na recidivujúce herpetické infekcie. Nepredpokladám, že by ste z neho mohli mať zvýšenú teplotu. Stav, ktorý popisujete, bol zrejme len doznievajúcou virózou, kedy môžu pretrvávať zvýšené teploty aj po ústupe ostatných príznakov. U človeka, ktorý má zdravú pečeň jeho užívanie v kúrach, ktoré používajú imunológovia, nie je sprevádzané zvýšeným rizikom poškodenia pečene. Je vhodná občasná kontrola hladiny kyseliny močovej, ktorá sa môže pri užívaní lieku zvýšiť. Inou otázkou je efekt liečby. Ten je (ako prakticky u všetkých liekov) do istej miery individuálny- u niekoho je liečba úspešnejšia, u niekoho menej, resp. sa môže stať, že počiatočný dobrý efekt sa časom stráca. Isoprinosine nie je jediný m liekom, ktorým je možné ovplyvniť recidivujúce infekcie dýchacích ciest a herpetické prejavy. Ak máte pocit nedostatočného efektu, poraďte sa so svojím imunológom a požiadajte ho o zmenu liečby.