Ohladom stravy mojho 5-mesacneho synceka.Je plne dojceny, zaciatkom 4.mesiaca nam diagnostikovali reflux a meteorizmus,na plynatost uzivame espumisan 6 x denne a nutriton pred kazdym dojcenim.Nas syncek vrackal uz od narodenia ale tym, ze krasne prospieva

Otázka

Ohladom stravy mojho 5-mesacneho synceka.Je plne dojceny, zaciatkom 4.mesiaca nam diagnostikovali reflux a meteorizmus,na plynatost uzivame espumisan 6 x denne a nutriton pred kazdym dojcenim.Nas syncek vrackal uz od narodenia ale tym, ze krasne prospieval to nik neriesil, narodil sa s vahou 3,9 kg tyzden po termine prirodzenou cestou, teraz ma 5 mesiacov aj 3 dni a vazi uz 8,9 kg. Ani raz neschudol napriek tomu, ze stale vracka.Posledne dni ma stale viac a viac krce a je velmi nepokojny.Niektore dni vracka menej, niektore zas viac. A uzivanim nutritonu sa to trocha zmiernilo. Nasa pediatricka ho povazuje za "atopicke dieta", vzhadom na to, ze matka je alergicka a astmaticka s oslabenou imunitou a v rodine mame aj okrem alergii aj atopicky ekzem.Na koznom nam lekarka povedala, ze ma nabeh na atopicky ekzem, ma suche licka do sklovita, suche miesta za uskami a na tele. Davame na to kys. mliecnu a na sebor. dermatitidu davame biodermu.

Odpoveď

Názory na výživu a celkovú životosprávu detí s atopickou dispozíciou sa v posledných rokoch výrazne menia. Odporúčanie vášho lekára vyplýva pravdepodobne z poznatku, že medzi 4. a 6. mesiacom je u dieťaťa tzv. imunologické okno, kedy je menšia pravdepodobnosť vytvárania protilátok proti nových zložkám potravy, než po 6.mes. veku. Predtým toľko propagovaný ochranný vplyv dlhodobého dojčenia nie je už taký jednoznačný. Ako som však už spomenula, tieto poznatky sú stále v pohybe a vývoji, takže momentálne by som situáciu charakterizovala tak, že staré „pravdy“ padajú a nové ešte nie sú celkom vyhranené. Konečné rozhodnutie budete musieť urobiť po porade s vaším lekárom sama.