Po prestahovani ( 13 mesiacov) som si vsimla priznaky ako nadcha, plny nos, jemne stipanie a slzenie oci. Nevenovala som tomu pozornost-potom som sa stahovala este raz a tieto priznaky zosilneli. Zhorsuje sa to najma v noci a pritomnostou v mojej spalni-j

Otázka

Po prestahovani ( 13 mesiacov) som si vsimla priznaky ako nadcha, plny nos, jemne stipanie a slzenie oci. Nevenovala som tomu pozornost-potom som sa stahovala este raz a tieto priznaky zosilneli. Zhorsuje sa to najma v noci a pritomnostou v mojej spalni-je tam koberec, ktory zial nemozem odstranit. Postelnu bielizen periem kazdy tyzden-tyka sa to aj vankusov(nie su z peria). Vysavam 2x tyzdenne-ale stale nevidim zlepsenie, skor zhorsenie priznakov. Posledne dni aj stazene dychanie. V dome ziju aj 2 psy a jeden kocur. Nekycham, ani doposial som nemala ziadne zle reakcie v blizkosti zvierat. Spirometriu som absolvolovala naposledy 2 roky dozadu-vysledky v poriadku. Matka i stara matka su astmaticky, v rodine sa vyskytuje malo alergii-vacsinou kontaktne ci potravinove. Alergiologicke testy mi robili 3 roky dozadu-uz si presne nepamatam na co vsetko-hladala sa vtedy pricina neprestavajuceho dusiveho kaslnia. Testy boli negativne. Pricina sa nezistila, a po rokoch kasel ustal. Brala som Loratadin a ine lieky si uz nepamatam. Taktiez udavam alergiu na vceli jed.

Odpoveď

Je veľmi pravdepodobné, že na vašich príznakoch má nejaký podiel prostredie, v ktorom sa nachádzate; či už koberec (prach a roztoče, ktoré ani pri pravidelnom vysávaní sa nedajú zlikvidovať), možný je i vplyv alergie na domáce zvieratá. Výsledky vyšetrení spred viacerých rokov nie sú v tomto prípade relevantné, lebo alergia je dynamický proces. Je nutné opakované vyšetrenie imuno-alergológom, nové testy, spirometria, atď. a samozrejme i primeraná liečba. Úprava domáceho prostredia (alebo zmena bydliska) však možno bude nutná.