Mám problémy s kašlom, dusí ma hocikedy a hocikde. Mám za sebou aj alergol.vyšetrenia. Píšem Vám kvôli tomu, že mám pocit, že mám pľúcne chlamýdie, ibaže moja pľúcna lekárka to kategoricky odmietla, urobila mi síce po mojom naliehaní krvné vyšetrenie, ale

Otázka

Mám problémy s kašlom, dusí ma hocikedy a hocikde. Mám za sebou aj alergol.vyšetrenia. Píšem Vám kvôli tomu, že mám pocit, že mám pľúcne chlamýdie, ibaže moja pľúcna lekárka to kategoricky odmietla, urobila mi síce po mojom naliehaní krvné vyšetrenie, ale stále tvrdila, že mám začínajúcu astmu. Výsledky som mala hotové presne za týždeň. Niekde som čítala, že výsledky sú až za tri týždne. Môže mať pacient aj astmu a zároveň aj chlamýdie. Dá sa urobiť niekde u Vás, prípadne poprosím kontakt vyšetrenie na chlamýdie. Neverím mojej lekárke, jednoducho mám príznaky zodpovedajúce pľ.chlamýdii. V poslednej dobe ma začínajú bolieť kĺby v zápästí, som často unavená.

Odpoveď

Človek môže mať súčasne astmu aj infekciu chlamýdiami, ktorá potom zhoršuje celkový stav a môže naozaj vyvolať aj kĺbne ťažkosti. Krvné testy na chlamýdie v dnešnej dobe môžu byť hotové veľmi rýchlo, skôr to závisí od možnosti príslušného laboratória. Predpokladám, že výsledky ste mali negatívne. Opakovanie samozrejme je možné a ak príznaky pretrvávajú je aj odôvodnené. Toto vyšetrenie vám však môže urobiť aj váš praktický lekár, nie je viazané na špecialistu.