Manžel (44 r.) má od augusta kožný výsev, po výseve celého tela s opuchom von aj dovnútra (ťažkosti s dýchaním) navštívil lekárku. Podľa lekárky ide o žihľavku, nariadila diétu a nasadila antihistaminiká a čierne uhlie + injekcia Dithiaminu. Ťažkosti na c

Otázka

Manžel (44 r.) má od augusta kožný výsev, po výseve celého tela s opuchom von aj dovnútra (ťažkosti s dýchaním) navštívil lekárku. Podľa lekárky ide o žihľavku, nariadila diétu a nasadila antihistaminiká a čierne uhlie + injekcia Dithiaminu. Ťažkosti na chvíľu ustúpili, po mesiaci sa stav s opuchom zopakoval, avšak po podaní injekcie (podľa lekárky opätovne Dithiaden) manžel dostal anafylaktický šok. Lekárka nevedela nájsť žilu, bola povolaná RZP, ktorá manželovi podala lieky a infúziu a po stabilizácii ho hospitalizovali. Bol liečený Prednisonom, keď kožné problémy ustúpili, prepustili ho z nemocnice s požiadavkou, aby si vybavil vyšetrenia a o 6 týždňov po dobratí Prednisonu sa objednal na hospitalizáciu. Zmenil kožnú lekárku, lebo k pôvodnej stratil dôveru, z krvi mu zistili alergiu na penicilín a acylpyrín a v nemocnici ho majú testovať len na tieto 2 lieky, hoci ich neberie a jeho problémy teda nemôžu spôsobovať. Žihľavka sa objaví pravidelne každý deň okolo 15. hodiny bez ohľadu na to, čo zjedol, mení sa miesto, niekedy ju má na dlaniach, inokedy na hlave, v noci sa často budí na svrbenie nôh a pridružili sa kŕče v rukách a nohách. Na dlaniach a hlave ide o veľké vystúpené červené miesta, inde sú fliačky drobnejšie. Berie lieky, ale nezaberajú, kožná lekárka mu už aj zmenila liek a pre istotu mu dala do rezervy prednison, ale kvôli testom si ho nechce vziať. Kožná lekárka sa ho zakaždým spýta, čo s ním má robiť. Manžel je z toho veľmi nervózny, rád by urobil čokoľvek, čo by mu pomohlo, avšak nemáme žiadny nápad, čo by sa ešte dalo skúsiť. Manžel mal takéto problémy, keď mal asi 15 rokov, v tom čase sa nezistila príčina a ťažkosti neskôr spontánne ustúpili.

Odpoveď

Žihľavka (prípadne aj s opuchovými stavmi) patrí medzi najzložitejšie otázky praxe dermatológa a alergológa pre veľmi široké spektrum možných príčin. Alergia (na rozdiel od bežných predstáv) nie je až tak často príčinou týchto prejavov. Spúšťačmi sú často infekcie (zvlášť vírusové) ale i stresy, prípadne kombinácia viacerých faktorov. Uplatňujú sa i vnútorné ochorenia- najbežnejšou je napr. prítomnosť zápalu žalúdočnej sliznice s infekciou Helicobacterom, odchýlky v činnosti štítnej žľazy, niekedy sa takto manifestuje aj začínajúce reumatické ochorenie. V mnohých prípadoch sa však príčina nezistí a žihľavka sa len symptomaticky lieči, kým spontánne nevymizne. Cesta k nájdeniu vhodnej a účinnej kombinácie liekov tiež nie je ľahká, reakcia pacientov na lieky je veľmi individuálna a treba jednoducho trpezlivo nájsť tú správnu kombináciu a dávku. Vo vašom prípade je nutné, aby manžel počas hospitalizácie absolvoval všetky vyšetrenia, ktoré by mohli pomôcť zistiť príčinu týchto prejavov, najmä zamerané na vyššie uvedené ochorenia, a tiež na potravinovú alergiu.