Nie je root canal treatment v tehotenstve nebezpecny zakrok?

Som v 6. tyzdni tehotenstva a vcera na zubnej prehliadke mi zubar zistil mrtvy zub, 8.dole v pravo. Zub nebol uz vobec citlivy na chlad. V case ked som otehotnela som mala asi tyzden zapalene hrdlo, ale vyliecila som to obcasnym paracetamolom a kloktanim slanou vodou. (manzela mal tie iste priznaky a u neho to preslo do anginy).Pri zapale hrdla ma rozbolel aj ten zub. Bolel ma asi 4 dni, striedavo raz bolel potom prestal, az bolest uplne ustupila. Nebolel ma ani na teple ani na studene, akurat som mala celu pravu dolnu celust citlivu. Vcera na prehliadke mi zubar povedal, ze nerv odumrel a ze zub je potrebne vytiahnut alebo,ze mi moze urobit \"root canal treatment\", ak by som chcela zub zachranit, ze sa mam rozhodnut. Prava lymfaticka uzlina je trochu opuchnuta, ked mi na nu pritlacil, citila som miernu bolest.Dal mi aj antibiotika, amoxicilin, ale povedal, ze ich nemusim brat, iba keby som opuchla. Ked som sa dnes pozrela, videla som, ze zub zacal uz cerniet z vonkajsej strany. Moja otazka znie: 1. mam si dat zub co najskor vytrhnut? alebo si mam dat spravit ten root canal? Moj problem je v tom ,ze na root canal by som pravdepodobne musela cakat este nejake 2 tyzdne, kvoli vyjadeniu z poistovne. Som totiz v zahranici a tento zakrok je tu pomerne drahy. A bojim sa, ze za ten cas sa bude infekcia sirit a prenasat na plod. 2. Nie je root canal treatment v tehotenstve nebezpecny zakrok? 3. Je lokalna anestezia ok? 4. Mam brat ten amoxicilin, aby som preliecila infekciu, alebo je to OK nebrat, kym neopuchnem, tak ako to povedal moj zubar? Momentalne beriem 1 x denne 75mg aspirin a 400g cyclogest 2x denne, co mi predpisal gynekolog vzhladom na moju historiu. 5. Moze to nejako poskodit dietatku?

Otázka

Nie je root canal treatment v tehotenstve nebezpecny zakrok?

Odpoveď

1.Ak mate zuby 6 a 7 , zub 8 by som vam navrhol vytrhnut.
2.Cistenie korenoveho kanalika nie je nebezpecne.
3.Lokalna anesteza sa neodporuca do 3 mesiaca a nepoznam Vas celkovy zdravotny stav a ani aky typ anestezy pouzivaju takze neviem presne odpovedat
4.ATB sa tiez neodporuca do 4 mesiaca vyvoja babetka treba sa poradit s gynekologom ak je to nevyhnutne aky typ ATB mozete pouzit.
5.Kazda infekcia je nebezpecna pre Vase babetko ale aj pre Vas, lebo sa siri krvou. Najlepsie sa vyhnut vsetkym moznym infekciam.