Dlhodobé užívanie antibiotík

Môže mi nejako poškodiť zdravie dlhodobé užívanie antibiotík? Som po augmentácii, pred operáciou som užívala 5 dní Ciprinol kvôli infekcii močových ciest. Po operácii som dostala Augmentin 1g, avšak môj stav sa po operácii skomplikoval.

Otázka

Môže mi nejako poškodiť zdravie dlhodobé užívanie antibiotík? Som po augmentácii, pred operáciou som užívala 5 dní Ciprinol kvôli infekcii močových ciest. Po operácii som dostala Augmentin 1g. Lekár povedal, že preventívne, avšak môj stav sa po operácii skomplikoval, začal sa tvoriť seróm.

Lekár povedal, že pokiaľ sa rana nezahojí, treba, aby som užívala antibiotiká, aby sa zamedzilo potenciálnej infekcii. Už mi ho predpísal tretí krát, čiže už to bude 3-týždne, čo ho užívam. Mám 20 rokov a nemám žiadne alergie a nezvyknem byť chorá. Za celý život som antibiotiká užívala asi 4x.

Odpoveď

Nie je našou snahou komentovať terapeutické rozhodnutia vašich ošetrujúcich lekárov. Existujú zdravotné dôvody k tomu, aby boli ATB užívané dlhodobo, ale o tom by mal prednostne rozhodnúť váš ošetrujúci lekár.