Môže Rupafin spôsobovať priberanie, kŕče, redšiu stolicu a problémy s trávením?

Chcem sa opýtať na moje lieky proti alergii. Asi pred piatimi rokmi som mala nadchu, ktorá trvala dva mesiace, tak som bola u svojho lekára, ktorý mi naordinoval Zodak, lebo usúdil, že mám sennú nádchu. Zároveň mi ale odporučil, aby som navštívila alergológa, aby mi nastavil presnú liečbu na moju alergiu. Na alergológii som bola minulý rok v októbri. Alergológ mi zistil, že som alergická na raž siatu, lipnicu lúčnu, kukuricu siatu a palinu obyčajnú. Predpísal mi kvapky do nosa, kvapky do očí a lieky Rupafin. No a tu je môj problém, od doby ako som ho začala brať, mám problémy s váhou. Beriem ho sedem mesiacov a pribrala som šesť kilo, začínam dostávať kŕče do nôch, hlavne do prstov na nohách a do vnútorných stehien, mám problémy s trávením, stále som nafúknutá a mávam redšiu stolicu. Môžete mi prosím poradiť, či moje problémy naozaj vyplývajú z užívania tohto lieku a čo mám robiť?

Otázka

Môže Rupafin spôsobovať priberanie, kŕče, redšiu stolicu a problémy s trávením?

Odpoveď

V prvom rade nie je jasné, prečo pri vyslovene sezónnej alergii beriete uvedený liek sedem mesiacov. Aj keď sa pri sezónnej- peľovej- alergii odporúča začať brať lieky aspoň 1 mesiac pred sezónou, aj tak by to vo Vašom prípade nebolo skôr ako od apríla.
Lieky s antialergickým účinkom (antihistaminiká) môžu vyvolávať prírastok na hmotnosti, pričom jednotlivé preparáty nemusia pôsobiť v tomto smere rovnako intenzívne. A nakoniec- takmer každý liek môže teoreticky vyvolať zažívacie ťažkosti. To znamená, že jednak je možné počas peľovej sezóny zmeniť liečbu- napr. sa vrátiť k Zodacu, ktorý je spoľahlivý a účinný, a nepoužívať antihistaminiká dlhšie ako je nutné, t.j. len v období peľovej sezóny.