Aké lieky mi môže predpísať na bronchiálnu astmu a alergiu aby som nepribrala?

Mám bronchiálnu astmu a alergiu. Brala som už viacero liekov no naposledy som brala Symbicort a Fixit. Ide o to, že za tri mesiace užívania týchto liekov som pribrala 6kg a to aj napriek tomu, že 5x do týždňa cvičím a mám upravenú stravu. pred 8 dňami som vysadila lieky a o tri dni u mňa prepukla zase alerg.nádcha. Dnes mi doktorka predpísala Zodac no bral ho brat a tiež z neho dosť pribral. Dosť ma to trápi, keďže ani predtým som nemala tú nalepšiu postavu. Prosím môžte mi poradiť aké lieky by mi mohla doktorka predpísať aby som z nich nepriberala?

Otázka

Aké lieky mi môže predpísať na bronchiálnu astmu a alergiu aby som nepribrala?

Odpoveď

Z inhalačných liekov na bronchiálnu astmu (Symbicort ) sa určite nepriberá a ich prerušenie by mohlo viesť najmä v peľovej sezóne k závažnému zhoršeniu vášho zdravotného stavu, preto sa čo najrýchlejšie vráťte k inhalačnej liečbe.
Pokiaľ ide o lieky proti alergii- antihistamiká- tam sa hmotnostný prírastok nedá vylúčiť prakticky u všetkých preparátov danej skupiny, aj keď je pravdepodobné, že by sa našiel taký preparát, ktorý by u vás konkrétne zvyšovanie hmotnosti nespôsoboval. Vnímavosť na tieto vedľajšie účinky je totiž individuálna.
Ale riešením by bolo, keby na vašu alergickú nádchu boli dostatočne efektívne antialergické lieky podávané lokálne vo forme nosných sprayov.V tom prípade by ste sa vyhli celkovému účinku týchto liekov na hmotnosť. Na vhodnom preparáte sa dohodnite so svojím alergológom.
V prípade, že by lokálna liečba (nosné spraye) neboli u vás dostatočne efektívne, je možné používať antihistaminiká aj prerušovane- obdeň, prípadne aj len 2x do týždňa a doplňovať lokálnou liečbou. Pri takomto používaní by mal byť účinok na zvyšovanie hmotnosti minimalizovaný. Samozrejme za predpokladu, že budete disciplinovaná v strave a budete mať dostatočnú pohybovú aktivitu.