Môžem konzumovať potraviny na ktoré mám alergiu varené?

Mám 16 rokov a pred 2 rokmi mi alergologička robila špeciofické IgE. Zistila mi potravinovú alergiu na raž, pšenicu, sóju, ryžu, zemiaky, mandle, burské a lieskové orechy, paradajky, mrkvu, zeler, jablká a marhule. Ďalej mám alergiu na roztoče, mačky, palinu a púpavu. Od malička mám atopický ekzém. Okrem ekzému sa mi alergia neprejavuje. Snažím sa obmedzovať tieto potraviny, aj keď to nie je ľahké, pretože pšenica, raž či sója je skoro všade. Chcela by som sa opýtať, či môžem tieto potraviny konzumovať varené. Môžem si kupovať špaldové pečivo? Lieky užívam Telfast 120/180 a začala som s pitím zeleného jačmeňa. Iné problémy nemám.

Otázka

Môžem konzumovať potraviny na ktoré mám alergiu varené?

Odpoveď

Laboratórne reakcie ešte nemusia znamenať, že všetky tieto potraviny majú negatívny vplyv na váš ekzém a že ich musíte vylúčiť zo stravy. Okrem toho je dôležitý aj stupeň pozitivity hodnoty. Obvykle sa udáva v 5-stupňovej škále, kde stupne 1 a 2 obvykle nie sú sprevádzané žiadnymi príznakmi. Najdôležitejšia v tomto je vaša osobná skúsenosť; je potrebné si viesť denník a zapisovať si, po akých potravinách pozorujete zhoršenie prejavov ekzému; týmto spôsobom môžete jedno po druhom vyskúšať všetky vymenované potraviny. Je to síce náročné, ale sa to vyplatí. Potraviny, po ktorých nepozorujete žiadne zhoršenie, môžete konzumovať a naopak, ak pozorujete zhoršenie po potravinách, ktoré nie sú vo vašom zozname, aj tak je potrebné ich na dostatočne dlhú dobu ( udáva sa až na 5 rokov) zo stravy vylúčiť.