Závislosť na nosových kvapkách a ich opakovanom užívaní

Mám otázku ohľadom závislosti na nosových kvapkách a ich opakovanom užívaní. Minulý rok som prekonala zápal nosových dutín. Bohužiaľ, ako mnohí pacienti, počas jeho liečenia som užívala kvapky Nasivin viac, ako je odporúčaná doba (asi 2-3 týždne). Túto chybu som zistila až po vybratí 4 druhov antibiotík predpísané mojím všeobecným lekárom. Následne som si kúpila nenávykové kvapky s morskou soľou a snažila sa problém odstrániť. Napriek opakovanému opuchovaniu sliznice a sťaženému dýchaniu sa mi po 3 mesiacoch podarilo vydržať, kvapky Nasivin nepoužiť a problému sa zbaviť. Viac ako pol roka som nemala problémy s akýmkoľvek opuchom, vysúšaním sliznice, dokonca ani nádchou. S príchodom oteplenia ma však zastihlo prechladnutie a sliznica mi opúcha a tak sa chcem uistiť, že si nepoškodím keď znovu začnem používať nasivin (samozrejme tentokrát v predpísanej dĺžke dávkovania a výhradne len na noc). Je závislosť na takýchto kvapkách doživotná?

Otázka

Závislosť na nosových kvapkách a ich opakovanom užívaní

Odpoveď

Pokiaľ budete Nasivin (a podobné, t.j. Olynth, Otrivin, Vibrocil, Muconasal, a ďalšie) užívať max po diobu 7 dní, malo by to byť OK. Je ale celkom možné, že máte alergickú alebo vazomotorickú nádchu a bolo by fajn sa poradiť so špecialistom ORL, pneumológom, alebo alergológom, či by pre vás nebola vhodnejšia liečna lokálne pôsobiacim do nosa aplikovaným kortikoidovým sprejom.
P.S. Závislosť nie je doživotná, ale daktorí pacienti sa spamätajú, až keď si viacamesačným až viacročným aplikovaním bežných nosových kvapiek vypália dieru do nosa....