Ako prestať priberať?

Tak moj problem trva uz od mojích 14-tich rokov. Predtym som sa normalne stravovala mohla som zjest čokolvek a nepribrala som mala som 168cm a 53kg. Potom mi troska preplo v mojej hlavicke a dostala som anorexiu Schudla som na 36kg ., pod dohladom doktorv som pribrala na 43 vaha sa mi ustalila a nepriberala ako nahle ma pustili zase som zacala vymyslat , a nejest no čoraz menej . nieco sa stalo v mojom organizme ale zacala som starsne priberat teraz to vyzera takto ze mam 168 cm skoro 60kg cez den nezmej skoro nic alebo len velmi minimalne mnozstvo a stale priberam .. neviem co mam robit aby som s tym uz skonciala to znamena aby som sa naucila jest normalne a nepriberala aj ked cez den nic nezjem.

Otázka

Ako prestať priberať?

Odpoveď

Vaša hmotnosť sa zvyšuje, lebo pri nepravidelnom stravovaní si Vaše telo uloží nadbytočnú energiu, ktorú získa z jedla do zásoby ( má skúsenosť že najbližšie hodiny sa nenajete a preto si odloží čo najviac energie). Keď sa začnete stravovať pravidelne, Vaše telo nadbytočnú enrgiu vyplytvá, lebo nemá žiaden dôvod ju ukladať ( má skusenosť, že o ďalšie 2 až 3 hodiny budete opať jesť a nemá dôvod si vytvárať zásoby).
Keď chcete zastaviť nárast hmotnosti, začnite sa stravovať pravidelne 5-6x denne, konzumujte primerané porcie a Vaša hmotnosť sa ustáli na hmotnosti, ktorá je pre Vás prirodzená. Pokiaľ občas zjete aj väčšiu porciu, Vaša hmotnosť sa nezvýši.
O skutočnosti, že to funguje, nás opakovane presvedčili pacientky s nadváhou a bulímiou, ktorým sa po príchode na oddelenie pri pravidelnom stravovaní 6x denne postupne znížila hmotnosť.