Mám frajerského priateľa a chytám panický strach, že pôjde von a podvedie ma

Priatela som spoznala pred dvoma rokmi, bol to taky frajer, mal kazdu ktoru chcel a podla jeho slov bolo len malo dievcat, ktore poznal a nic s nimi nemal.. vratane byvalych spoluziaciek.. som jeho prvy vazny vztah, problem je v tom, ze mu dlho v tomto vztahu trvalo kym sa vzdal ostatnych dievcat, no prislo to..zo zaciatku sme si prezili vela ziarlivostnych a podobnych scen, zakazov, kriku a slz, ale casom, ked ani jeden z nas nechcel toho druheho stratit, sa zmenil.. prestal tolko pit aj chodit so svojimi frajerskymi kamaratmi vonku na diskoteky balit dievcata.. doslova prestal chodit vonku, ja tiez samozrejme.. teraz vravi, ze mi uz doveruje a chce aby som zila ako pred tym, s kamaratkami, chodila vonku, bavila sa a mali sme normalny vztah.problem je v tom, ze ja som uz dlho nikde nebola, stare kamaratky sa mi uz pomaly neozyvaju kedze som na nich nikdy nemala cas, nove som si nenasla.. zaroven chytim panicky strach, ze pojde von, ze bude vela pit a.. ze vsetko bude ako pred tym.. rozpravat sa s nim o tom nepomaha, je to tvrdy realista, ktory vravi, ze sa cez to musim preniest, bojovat a nemam byt taka precitlivena.. snazim sa, zacala som chodit na zumbu, ale ludia sa tam striedaju tak si neviem najst nove kamaratky.. nemam okolo seba vela ludi blizkych, ktori by mi pomohli, casto citim uzkost a strach.. uz nechcem byt takato, nechcem sa bat ale ani ho stratit napriek tomu, ze mame mnozstvo rozdielnych nazorov.

Otázka

Mám frajerského priateľa a chytám panický strach, že pôjde von a podvedie ma

Odpoveď

Predpokladám, že moja odpoveď vás veľmi nepoteší. Podľa toho, čo ste mi napísali o fungovaní vášho vzťahu mu nedávam dlhé trvanie (aj keby som sa rád mýlil). Váš priateľ ešte nedozrel na trvalý vzťah. Je to ešte „šantivý“ mladý muž užívajúci si život. V jeho správaní je toľko kontraindikácii pre normálne fungovanie vzťahu, že ani sa nečudujem, že vám to neklape. To, že pred vami mal plno dievčat mu zazlievať nemôžeme. Bol to jeho životný štýl, a nikomu sa za to nemusel zodpovedať. Až ste sa objavili vy – jeho prvý vážnejší vzťah. Tu by tento príbeh mohol skončiť a pokračovať ako v rozprávke – a žili šťastne, kým nepomreli. . .
Ale. Keby sa aj vážnejšie začal správať a uvažovať. Nedokázal alebo nechcel sa pripútať k vám. Vy ste ho predsa nenútili. Nechával si otvorené zadné dvierka – staré lásky. Vo vzťahu sa objavila žiarlivosť, scény, výčitky, zákazy. Všetko to, čo normálny vzťah degraduje, vzťah sa stáva debaklovým a debaklom aj končí. A navyše pitky s kamarátmi. Alkohol. A vy ste sa postupne dostávali do závislého postavenia tým skôr, že ste prišli o svoje kamarátky a ostali ste v podstate „sama“. Už ste nepatrili sebe ale jemu. Stali ste sa jeho majetkom a to mu očividne robilo aj robí dobre. Túto závislosť navyše prehlbuje aj váš strach z toho, že všetko sa začne opäť.
Všetko čo raz začne musí aj skončiť. Ak niečo nefunguje na začiatku malo by aj na začiatku skončiť. Alebo chcete čakať, že z lásky k vám sa váš priateľ zmení? Skôr si myslím opak. Nezmení, ba môže to byť ešte horšie. A koniec bude aj tak neodvratný. (viem, že teraz hovorím hypoteticky v predpokladoch na základe skúseností, ale musím to povedať takto tvrdo bez ťahania medových motúzkov popod nos ).
Urobte si láskavosť! Začnite konečne myslieť na seba. Skvelé, že ste začali chodiť na zumbu. Pokračujte v tom alebo si hľadajte iné spôsoby trávenia voľného času. Určite si nájdete nových priateľov a ohlásia sa aj starí. Len sa neuzatvárajte v nefungujúcom vzťahu a neostávajte zavretá ani doma. Je skvelé, že už nechcete byť závislá na priateľovi. Je skvelé, že už sa nechcete báť.
Asi vám táto moja odpoveď nepostačí a určite sa vám ani nebude páčiť. Ale keď vám dodá odvahu hovoriť o svojich ťažkostiach aj s inými odborníkmi , napríklad poradenskými psychológmi, budete na dobrej ceste. Zložte si z očí ružové okuliare a pozrite sa na svet okolo seba svojimi očami. Čo vidíte?