Otec sa dostal do problémov s alkoholom

O alkohole sa uz popisalo vsade vela, ale mozno este nieco existuje co mi uslo. Velmi by som potreboval poradit pretoze uz dlhsie neviem co este skusit.Mam otca(58) ktory bol za mlada velky sportovec, ale vplyvom prace a kamaratov, zacal popijat. Bohuzial pocas priblizne 20 rokov sa u neho vyvinula urcita zavislost. Dovtedy vobec nepil. Niesom odbornik, neviem posudit mieru alkoholizmu, ale byt omameny alkoholom kazdy druhy den je podla mna urcite zavislost. To ako reaguje na otravu alkoholom nieje az take dolezite (je agresivny, rozprava z cesty), pomoct mu chcem kvoli jeho zdraviu. Skusili sme s mamou uz vsetko, po dobrom, po zlom, pscyhologicky natlak, dohovaranie, ukazky zo zdravotnych rizik, ako skoncili ine rodiny ked mali otca alkoholika, a pod. Podarilo sa nam ho pred rokmi este dostat do stavu lutosti a dokazal prestat pit aj na mesiac, ale po mesiaci bol zase tam kde zacal. Teraz je to uz vsetko marne. Uz len surovo klame, kde bol, co robil. Otec je inteligentny, uvedomuje si to, ale nepripusta, ze potrebuje pomoc. Stale ma pocit, ze si vie pomoct sam, odmieta akukolvek pomoc, ale jeho stav sa len zhorsuje. Je diabetik a trpi cukrovkou, ale ma silne zdravie z minulosti, bojim sa, ze ho to uplne polozi ak s tym hned neprestane. Ku psychiatrovi ho nedokazem dostat, uz som chcel urobit veci, ako naliat mu do alkoholo prehanadlo a podobne, ale bojim sa, ze mu s tym len ublizim. Potreboval by som vediet co mozem este robit, ak psychologia ani priklady zo zivota nezaberaju, ani krik, ani mile slovo. Nieje zly clovek, viem, ze to takto nechce, nechce nam ublizovat, ani sebe, ale uz to nema v hlave v poriadku, uz netuzi po nicom inom ako si vypit a mi sme uz zufali z toho ako mu pomoct.

Otázka

Otec sa dostal do problémov s alkoholom

Odpoveď

Asi nenaplním vaše očakávania, pretože vo vašom liste cítim volanie o pomoc pre niekoho, kto túto pomoc odmieta. „Pomôžte mi, aby som pomohol môjmu otcovi“ je veľmi šľachetné, avšak ak váš otec túto pomoc nechce je to takmer nemožné. Skúšali ste už všetko, dobré i zlé. Nečudujte sa, že to nefunguje. Váš otec už po toľkých rokoch popíjania alebo lepšie povedané abúzu alkoholu (zneužívania alkoholu) nedokáže sám rozlíšiť čo je správne a čo nie. A aby prestal piť – lebo to je jediná cesta ako mu pomôcť z otrockej závislosti od alkoholu – je nevyhnutná pomoc zvonku. Z vášho otca sa stal chronický alkoholik a sám si nedokáže pomôcť. Tu už nestačí povedať si – mám silnú vôľu, ja to zvládnem. Tu je väčším problémom fyzická závislosť vášho otca na alkohole, alkohol sa stal súčasťou jeho fyziologických procesov. Takže jedine systematická dlhodobá protialkoholická liečba s nasledujúcou celoživotnou abstinenciou to je to, čo potrebuje váš otec.
Sám pravdepodobne nebude ochotný podstúpiť liečbu, pretože si myslí (ako všetci závislí), že on to nepotrebuje. On je v poriadku ale jeho okolie mu ubližuje. Navyše dlhodobé pitie spôsobuje, že v jeho dôsledku sa u človeka vyvinie nejaká psychická choroba. Je nevyhnutné psychiatrické vyšetrenie. Využite všetku svoju energiu na to, aby ste otca presvedčili ísť sa liečiť. Vaša cesta by mala viesť do psychiatrickej ambulancie (spolu s otcom), kde by otec dobrovoľne súhlasil s tým, že sa bude liečiť. Následne psychiater napíše návrh na protialkoholickú liečbu a poskytne vám ďalšie informácie. Až potom protialkoholická liečebňa pozýva „pacienta“ na nejaký voľný termín. Ešte raz ale pripomínam, že podmienkou je dobrovoľnosť pacienta.