Vždy a vo všetkom sa porovnávam s priateľovov sestrou

Za môj problém sa sama hanbím a nevie o ňom zatiaľ nikto a v poslednom čase ma to tak zožiera, že som sa rozhodla o tom napísať a nechať si poradiť. Ide o to, že mám 2 a pol roka priateľa a ten má o pár rokov staršiu sestru. Všetko sa to začalo jedným dňom, kedy sme boli spolu a oslovil ma zdrobneninou sestrinho mena. Znepokojilo ma to, ale potom som to brala ako srandu, že sa pomýlil. Lenže postupom času som si všimla, že o nej často hovorí a väčšinou len v superlatívoch. A odvtedy sa stále s ňou porovnávam, ona je proste taký človek, ktorý má všetko, každý ju má rád, vychádza jej všetko, čo chce, proste jej život je ako prechádzka ružovou záhradou..a ja jednoducho všetko čo spravím, alebo čo mám, ako vyzerám, vždy vždy porovnávam s ňou. Často mám pocit ako keby bola v očiach môjho priateľa dokonalá alebo ja neviem..a ja sa potom vždy trápim, pretože sa cítim pri nej menejcenná a zároveň menejcenná v očiach môjho priateľa :( často kvôli tomu dokážem preplakať aj dve hodiny, nechápem čo to so mnou je. O závisti sa tu nemôže hovoriť, ja ju mám hrozne rada, preto nechápem prečo mám z toho také stavy. Aj prednedávnom odcestovala a predtým sa stále o nej hovorilo, aj priateľ mi stále o nej hovoril tak som mu naznačila, že mi to už prekáža a urazil sa na mňa, že to odo mňa nečakal, že je to jeho sestra, že mi dokonca zohnala robotu, že pre mňa vždy všetko spraví a že nepochopí ako mi to môže vadiť keď sa o nej hovorí. Odvtedy mu nič nedávam najavo ohľadom nej, radšej to dusím v sebe, alebo sa potajomky vyplačem a aspoň na chvíľku mi je lepšie. Ja viem, že je to jeho sestra a že hrá v jeho živote určite dôležitú úlohu, ale veľakrát mám pocit, ako keby bola za to aká je vo všetkom úžastná pre neho lepšia ako ja, ako keby som na ňu nestačila a tým pádom sa bojím, že ma priateľ nechá. Prosím,veľmi rada by som bola, aby ste mi pomohli alebo aspoň poradili čo mám robiť, aby som nebola taká posadnutá a stále sa s ňou neporovnávala, pretože už mi z toho začína šibať a v poslednej dobe sa už fakt cítim, že som oproti nej čistá nula.

Otázka

Vždy a vo všetkom sa porovnávam s priateľovov sestrou

Odpoveď

Nemusíte sa hanbiť za to čo prežívate, Naopak, veľmi dobre, že ste sa otvorili a napísali ste mi o tom. Boli (ste) v podstate šťastný človek, máte priateľa, vzťah je bez problémov. Ťažkosti začali, keď vás váš priateľ oslovil menom svojej sestry. Dovtedy ste brali veci prirodzene, poznali ste hranice. Až kým sa neobjavil POCIT, ktorý vo vás vyvolal pochybnosti. Pochybnosti o tom, či ste dosť dobrá, či sestra vášho priateľa nie je lepšia, začali ste sa porovnávať a ajhľa - opäť je tu POCIT. Cítite sa menejcenná, bojíte sa, že vás priateľ nechá! Cítite sa čistá nula!
Položím vám niekoľko otázok. Aké to medzi vami bolo pred tým osudným vyslovením sestrinho mena? Ako ste sa cítili, ako ste sa videli? Čo ste si o sebe mysleli? Spomeniete si ešte? Čo sa na vás od tej doby (okrem negatívnych pocitov) zmenilo? Ste to stále vy, ta istá, ktorú si váš priateľ vybral z milióna iných žien? Čo vám dávajú vaše pocity okrem toho, že sa stávate nešťastnou? A otázok by bolo ďaleko viac. Dôležitejšie ako otázky sú odpovede na ne. Odpovedzte si, úprimne, bez prikrášľovania ale aj bez zhadzovania. Robíte zásadnú chybu. Prestali ste sa starať sama o seba a začali ste sa starať o priateľovu sestru. Akoby ste sa báli, že vám priateľa vezme. Začali ste žiarliť na priateľovu sestru. Táto situácia trochu pripomína jav v psychológii známy pod pojmom Elektrin komplex. (dcéra žiarli na matku, pretože sama chce mať otca pre seba...). Nepripomína vám to vašu situáciu? Ako to, že si priateľ vybral práve vás? (už som sa na to pýtal). Preto, že ste ho niečím zaujala. A pretože ste iná, ako všetci ostatní (vrátane jeho sestry). Pestujte svoju inakosť, vráťte sa v správaní aj v myslení do doby, keď všetko fungovalo ako má. Pokúste sa prestať porovnávať. Úprimne sa tešte z toho, že priateľova sestra je úspešný človek. A aj z toho, že medzi súrodencami je pekný vzťah. Je zlé, ak sa súrodenci majú radi? Pravdepodobne dostali od rodičov do vienka toľko lásky, že sú schopní sa o ňu podeliť nielen so svojimi partnermi ale aj navzájom. Je to super. Aj pre váš budúci vzťah. Je to základ, na ktorom budete môcť stavať. Už som to písal veľakrát, ale zopakujem to opäť. Ste originál a originály sú najcennejšie diela! Pokúste sa byť opäť sama sebou. Buďte autentická. Taká, akú vás váš priateľ spoznal. Lebo taká ste sa mu páčili. Nesnažte sa byť niekým iným, nesnažte sa podobať na niekoho, kým nie ste. Aj keď sú vaše pocity nepríjemné musí tu zvíťaziť rozum. Nie ste horšia ako priateľova sestra. Ste len iná. Tešte sa s priateľom, stretávajte sa aj s jeho sestrou a ďalšími. Užívajte si život. Usmievajte sa. A na prežitý zážitok sa pozerajte len ako na epizódu vo vašom živote, ktorá vás len posilnila a otestovala váš vzťah s priateľom. A test dopadol pre vás dobre. Čo poviete?