Na sone ľavého prsníka mi našli hrčku

Pred tromi mesiacmi mi objavili na sone laveho prsnika hrcku, ja sama som si ju nevedela nahmatat. Mohli by ste mi moju spravu vysvetlit, aj ked pani doktorka je velmi mila, povedela, ze sa naozaj nemusim bat. V poslednej dobe mam pocit, ze ju uz aj viem nahmatat ale mam pocit, ze ich je viacej. Takze moja sprava: Koza, podkozie, mammiily bilat.bez patomorfologie. Vlavo v lhq sa nachadza lozisko solidneho charakteru s dobrym ohranicenim voci svojmu okoliu, bez retrotumorozneho akustickeho tiena, velkosti 6,5x3.5mm, s homogennou vnutornou echostrukturou, hypoechogenneho charakteru so zachovalou podkoznou tukovou vrstvou nad loziskom. Pektoralna fascia intaktna. Kontralateralny prsnik je bez loziskovych zmien. bila. bez axilarnej lymphadenopathie. Zaver: t.c. drobne solidne lozisko vlavo ben. vzhladu, dif.dg,cysta s hustejsim obsahom /bi/rads3/... Ako sa tomu da predchadzat?

Otázka

Na sone ľavého prsníka mi našli hrčku

Odpoveď

Je celý rad benigných nálezov a nezhubných solidných formácii na prsníkoch označovaných ako pravdepodobne benigný nález patriaci do kategórie BI-RADS3, ktoré nemajú nič s rakovinou. Kontrola býva doporučovaná do 6 mesiacov. Akonáhle sa lekár rozhodne vykonať biopsiu či cytologické alebo histologické vyšetrenie nálezu, musí ho zaradiť do kategórie 4 – podozrivý nález. Vo vašom prípade stačí zatiaľ bežný skríning (sledovanie prípadných zmien) ako prevencia. Ide teda o poteciálne rizikový nález, ktorý má byť pod pravidelnou kontrolou lekára, pretože sa nedá úplne vylúčiť, že sa časom netransformuje na patologicky závažnejšie štádium. No v zdravom organizme sa nález môže aj stabilizovať a neprogredovať do závažnejších foriem.
Vy môžete prispieť k stabilizácii tohto stavu a predísť jeho zhoršeniu tým, že podporíte celkové zdravie svojho organizmu permanentne pozitívnou životosprávou. Preto každý - aj zdravý človek - by mal podriaďovať svoju životosprávu zdravotnej prevencii a vyhýbať sa rizikovým faktorom, ktoré môžu zvyšovať riziko vzniku ochorení a rakoviny. V prípade prevencie rakoviny prsníka ide o viacero rizík, ktorým sa treba vyhýbať. Hlavné rizikové faktory sú: časté užívanie rôznych ťažkých liekov, hormonálna disbalancia-liečba a antikoncepcia, chronické a nedoliečené ochorenia, znížená imunita, mechanická traumatizácia prsníka, zápaly v prsníku-infekcie, prejedanie sa a obezita, výživa chudobná na vitamíny a iné ochranné látky (málo ovocia a zeleniny), veľa umelých tukov a olejov vo výžive, časté vysmážanie a vyprážanie, používanie nesprávne uložených-zoxidovaných olejov (oleje držať len v chladničke a tme), časté konzumovanie údených, konzervovaných a spracovaných výrobkov z mäsa, fajčenie, častý alkohol, nedostatok pohybu a časté psychické stresy, málo spánku a regenerácie – chronická vyčerpanosť. V menšej miere ovplyvňujú vznik rakoviny prsníka dedičné predispozície, ktoré sa však prejavia práve až pri vystavení uvedeným rizikám, ktoré už nedokáže organizmus tolerovať bez zdravotných následkov. A naopak, veľa ovocia, zeleniny, čisté mäso, denný pohyb na vzduchu, cvičenie , dobrá telesná kondícia a otužilosť, spánok, regenerácia a duševná pohoda, zvyšujú imunitné a reparačné procesy vášho organizmu a pomôžu mu detoxikovať a eliminovať škodlivé faktory bez vážnejších zdravotných následkov – rakovinu nevynímajúc. Vyhýbajte sa vyššie uvedeným rizikám, dodržiavajte uvedenú životosprávu a buďte pod stálou kontrolou lekárov – tým znížite riziko vzniku rakoviny prsníka na minimum. Vôbec sa nestrašte tým, čo sama nahmatáte na prsníku, lebo nepoznáte rozdiel medzi normálnymi a netypickými štruktúrami na prsníku a zbytočne sa stresujete a ešte si vypestujete karcinofóbiu (chorobný strach z rakoviny).
Zdá sa, že zatiaľ ide o nevýznamný nález, je správne, že bol zhodnotený odborníkom a preto sa naozaj nemusíte báť.