Opakovaná bakteriálna vaginóza a Candida

Asi tak 3 roky mávam bakteriálnu vaginózu, žijem v UK a tu to riešia tým, že mi predpíšu antibiotiká na celý rok, a keď sa mi stav zhorší, mám si nasadiť Metrodinazol. Za tie 3 roky som ho užívala dosť často, len málokedy mám pokoj napríklad na 6 mesiacov.

Otázka

Asi tak 3 roky mávam bakteriálnu vaginózu, žijem v UK a tu to riešia tým, že mi predpíšu antibiotiká na celý rok, a keď sa mi stav zhorší, mám si nasadiť Metrodinazol. Za tie 3 roky som ho užívala dosť často, len málokedy mám pokoj napríklad na 6 mesiacov. Preliečujem aj partnera. Bola som na kompletnom sone, všetko je v poriadku.

Keď preliečim BV, dostanem candidu, a keď preliečim candidu, vráti sa BV. Pri candide okrem výtoku nemám žiadne ťažkosti. Skúšala som masti, čípky, jogurty na vylepšenie pošvovej mikroflóry, vždy sa to vráti buď po menštruácii, alebo po akejkoľvek sexuálnej aktivite. Mam 4-ročný vzťah. Dodržujem hygienu, umývam sa denne, používam EVRU už 2 roky. Je možné sa natrvalo zbaviť bakteriálnej vaginózy a ako? Čo robím nesprávne? Je možné, že by pomohli homeopatiká, akupunktúra alebo čínska medicína?

Odpoveď

Bakteriálnu vaginózu nie je potrebné liečiť perorálnymi antibiotika. Premnožovanie Gardnerelly vaginalis- baktérie, ktorá je pôvodcom bakteriálnej vaginózy je vecou imunity pošvovej sliznice. Muži, keďže pošvy nemajú, nemôžu Gardnerellu dostať. Výborným liekom je vaginálne antibiotiku Dalacin a prevenciou je používanie Multigyn gélu striedavo s tabletkami s obsahom vaginálnewho laktobacila.