Skoro druhý rok pociťujem bolesti v ľavom prsníku

Skoro druhý rok pociťujem bolesti v ľavom prsníku. Pri prvom usg vyšetrení mi odporučili len vitamíny. Dnes mi do správy napísali: l q pod okrajom areoly hypoecho formácia 4,1mm v hľbke 10,8mm menej pravidelných kontúr snaznačeným jednostranným akustickým tieňom. V ľp prítomná drobná formácia nepravidelných kontúr. BI RADS 3/C. Odporučili ma do mammoporadne.

Otázka

Skoro druhý rok pociťujem bolesti v ľavom prsníku

Odpoveď

Bohužiaľ percento podozrivých nálezov v prsníkoch v ženskej populácii narastá. Čiastočne aj preto, že sa ohromne zdokonalila diagnostika veľmi včasných zmien v tkanive prsníka. Ich vyhľadávanie je súčasťou sekundárnej prevencie nádorových ochorení. Tieto ranné štádiá zmien v bunkách tkaniva (displázie) nepredstavujú ešte ochorenie a preto sa netreba hneď obávať. No u istého percenta týchto prípadov je riziko, že sa zmeny nezastavia a vyvynie sa z nich pokročilejšie štádium (neoplastické). Lekári to sledujú aby mohli aplikovať včas účinnú liečbu s dobrou prognózou pre pacienta na úplné vyliečenie. Zanedbanie včasnej diagnostiky týchto rizikových stavov vedie u istého percenta prípadov k rozvoju do chorobného štádia s následným vznikom nádorov, ktoré sú už ťažšie liečiteľné a v mnohých prípadoch aj neliečiteľné. Váš nález (BIRADS 3/C) sa hodnotí ako pravdepodobne benígny (nezhubný) no lekár vás doporučil na sledovanie do mamoporadne v rámci prevencie. V prsníkoch sa vyskytuje u žien veľa zmien ktoré časom spontánne vymiznú, alebo sa nemenia ani po rokoch a len v niektorých prípadoch sa rozvinú do chorobného štádia. Keďže však nik nevie posúdiť u koho sa to ako vyvinie, tak lekári posielajú na sledovanie a do poradne každú ženu aj s momentálne neškodným no potenciálne rizikovým nálezom.
Vy môžete pozitívne ovplyvniť ďalší vývin a charakter vášho nálezu v prsníku podporou zdravej životosprávy, výživy a vyhýbaním sa rizikovým faktorom. Podporíte tak svoj reparačný, detoxikačný a imunitný systém a prispejete k stabilizácii a zlepšeniu prognózy vášho nálezu. K rizikovým faktorom patrí vo vašom prípade - nadváha, rôzne lieky a ich vedľajšie účinky, antikoncepcia, fajčenie, chronické a neliečené zápaly niekde v tele, silné a dlhodobé emocionálne stresy, nedostatok spánku a regenerácie (ponocovanie), chronická vyčerpanosť, slabá telesná kondícia, nedostatok prirodzenej fyzickej aktivity (na vzduchu a slnku), prevaha neprirodzenej potravy s rôznymi cudzorodými látkami a aditívami (farbivá, emulgátory, konzervanty, dochucovadlá, stabilizátory, atď. ), používanie umelých tukov (margaríny, veto, rama), zoxidovaných tukov (smaženie, vyprážanie, fritovanie, uskladňovanie olejov mimo chladničky), časté používanie akýchkoľvek mastí, tukov a olejov (aj zdravých), mechanické dráždenie a úrazy prsníkov, nedostatok ochranných nutričných antimutagénov v prirodzenej potrave (ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, dusené a varené mäso, minerálie), znížená imunita atď.
Investujte čas aj peniaze do dennej zdravej výživy (denne jedzte ovocie a zeleninu, byliny, kvasené zeleniny, kvasené nízkotukové bifidické produkty ) a životosprávy a váš organizmus zareaguje a bude bojovať na vyliečení rizikových buniek spolu s lekármi. V tejto fáze môžete podporiť zlepšenie nálezu aj niektorým z výživových doplnkov pre zlepšenie reparačných a imunitných kapacít organizmu napr. Celladam či Vitacell, Flavín7, Indonal, Biobran Gesavit, Coriolus a mnoho ďalších. Všetky nájdete na internete , alebo vám ich poradia priamo niektorí lekári.